StoryEditor
NA INTENZIVNOJ JE

Trudnica iz sarajevske bolnice završila na respiratoru: ‘Pluća joj praktički nestaju‘

Piše Desk  /  17.10.2021., 07:43h
Trudnica u 21. tjednu trudnoće, koja je oboljela od teškog respiratornog distres sindroma, u petak je hitno prebačena helikopterom u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

U Zagreb je iz sarajevske Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prebačena trudnica u 21. tjednu trudnoće zbog neophodnog tretmana na ECMO uređaju. 

Za ovaj hitni transport helikopter je ustupio Helikopterski servis Republike Srpske, a Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je osigurao plaćanje, priopćeno je iz bolnice.

Prof. dr. Vlado Krajinović i doc. dr. Marko Kutleša primili su pacijenticu u intenzivnu njegu bolnice Fran Mihaljević u Zagrebu.

- Pacijentica, 1989. godište, primljena je na hospitalizaciju 9. listopada 2021. godine s obostranom upalom pluća, na prijemu stabilna. Radi se o trudnici kod koje je trudnoća u dobi kada je plod nesposoban za izvanmaterični život, 19/20 nedjelja gestacije. Treći dan hospitalizacije dolazi do naglog pogoršanja respiratornog stanja, brze progresije upale pluća, koja je zahtijevala visoke protoke kisika i pacijentica je premještena na intenzivnu njegu. Stanje pacijentice se na ordiniranu terapiju prema protokolu za liječenje COVID-19, i dalje pogoršavalo. Veliki napori od strane osoblja su uloženi da se očuva periferna saturacija iznad 95 posto, i zbog pacijentice i zbog ploda, a imali smo stalne konzultacije i nadzor ploda od strane ginekologa - kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim. Dr. Abdulah Nakaš".

No pacijentičino stanje se kompliciralo.

- I u jednom momentu kada smo napravili kontrolni snimak pluća i dijagnostiku, vidjelo se da ta pluća praktično nestaju, i da trudnicu moramo priključiti na respirator. Dogodilo se ono čega smo se najviše pribojavali, razvila se najteža forma oboljenja pluća u COVID-19, tzv ARDS, odnosno akutni respiratorni distres sindrom - ispričao je. 

Zbog razvitka tog sindroma, potreban joj je ECMO je aparat koji zamjenjuje funkciju pluća i srca dok se oni oporavljaju, a u Sarajevu ga nemaju. 

- Koristi se ponekad za liječenje ovakvih najkritičnijih bolesnika, uspjeh liječenja ovom metodom je individualan. Međutim, mi smo imali stalno na umu da imamo majku i bebu na odgovornost i odlučili smo se na jedino što je nam je bilo moguće u tom trenutku. Kolege iz Zagreba, iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” su nam bili od velike pomoći, prihvatili su našu trudnicu i mi smo beskrajno zahvalni svima koji pomažu našoj trudnici i nama da se borimo - rekao je Gavrankapetanović za Dnevni Avaz

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 04:56