StoryEditor
OSNIVAČICA THERANOSA

Trudna milijarderka osuđena na 11 godina zatvora, tvrdila da ima tehnologiju koja može dijagnosticirati bolest sa samo par kapi krvi

Piše desk  /  19.11.2022., 07:52h

"Žalim svoje neuspjehe svakom stanicom svog tijela", nastavila je.

Elizabeth Holmes, bivša tehnološka direktorica Silicijske doline, osuđena je na više od 11 godina zatvora zbog prijevare, piše Jutarnji list.

Njezina tvrtka Theranos nekoć je bila procijenjena na 9 milijardi dolara (7,5 milijardi funti). Lažno je tvrdila da tehnologija tvrtke može dijagnosticirati bolest sa samo nekoliko kapi krvi.

Holmes, 38, koja je trudna, rekla je sudu u suzama da osjeća "duboku bol" zbog onih koje je start-up zaveo.

U siječnju je proglašena krivom za obmanjivanje investitora i laganje o tehnologiji nakon tromjesečnog suđenja.

Očekuje se da će se Holmes žaliti na kaznu, koja je izrečena u petak na sudu u Kaliforniji.

Presuda se naširoko smatra testom koliko ozbiljno pravosudni sustav shvaća korporativne prijevare u tehnološkom sektoru.

Nekada slavljena kao "sljedeći Steve Jobs", Holmes je svojedobno bila najmlađa milijarderka na svijetu u kontekstu činjenice da je sama stekla bogatstvo.

Pokrenula je Theranos nakon što je napustila Sveučilište Stanford s 19 godina, a vrijednost mu je naglo porasla nakon što je tvrtka tvrdila da bi mogao donijeti revoluciju u dijagnosticiranju bolesti.

Ali tehnologija koju je Holmes reklamirala nije uopće funkcionirala i - preplavljena tužbama - tvrtka je raspuštena do 2018.

Na suđenju Holmes u San Joseu u Kaliforniji, tužitelji su rekli da je svjesno obmanjivala liječnike i pacijente u vezi s vodećim proizvodom Theranos - strojem Edison - za koji je tvrtka tvrdila da može otkriti rak, dijabetes i druga stanja pomoću samo nekoliko kapi krvi.

Također su optužili Holmes da uvelike preuveličava učinak tvrtke svojim financijskim podupirateljima.

Porotnici su je na kraju proglasili krivom po četiri točke optužnice za prijevaru, s maksimalnom kaznom od 20 godina zatvora. No, proglasili su je nevinom po četiri druge točke optužnice, a za još tri nisu uspjeli donijeti presudu.

Prije nego što je sudac Edward Davila izrekao kaznu u petak, Holmes je pročitala govor sudu u kojem se u suzama ispričala investitorima i pacijentima.

"Shrvana sam svojim neuspjesima. Osjetila sam duboku bol zbog onoga što su ljudi prošli, jer sam ih ja iznevjerila", rekla je.

"Žalim svoje neuspjehe svakom stanicom svog tijela", nastavila je.

Prema novinarima na sudu, sudac je Holmes nazvao "briljantnom" i rekao joj: "Neuspjeh je normalan. Ali neuspjeh prijevarom nije OK."

Također se zapitao je li na njezin plan utjecala "opijenost slavom".

Opisao je njezin slučaj kao "priču upozorenja" za druge rukovoditelje Silicijske doline.

Od nje se traži da se preda kako bi počela služiti kaznu 27. travnja.

Holmes i Ramesh "Sunny" Balwani, njezin bivši poslovni partner i ljubavnik, optuženi su 2018. za prijevaru putem interneta i zavjeru za počinjenje prijevare putem interneta.

Balwani, kojem se odvojeno sudilo, ovoga je ljeta proglašen krivim za prijevaru. Kazna će mu biti izrečena sljedeći mjesec, piše Jutarnji list.

Dnevnik.ba

29. siječanj 2023 20:21