StoryEditor

Trudeau: SAD izazvale napetost na Bliskom istoku

Piše D  /  14.01.2020., 12:01h

Međunarodna zajednica bila je "vrlo vrlo jasna u pogledu nužnosti denuklearizacije Irana" na vojnom planu, ali i smirivanja "napetosti u regiji, a koje su izazvane i akcijama Sjedinjenih Država", rekao je u intervjuu emitiranom u ponedjeljak.

"Da nije bilo napetosti i nedavne eskalacije u regiji, vjerujem da bi ti (poginuli) Kanađani danas bili u svojim domovima i sa svojom obitelji", dodao je Trudeau o 57 kanadskih državljana koji su bili na kobnome letu.

Kronična napetost između Irana i SAD-a eskalirala je 3. siječnja američkom likvidacijom najvišeg iranskoga generala Kasima Sulejmanija, nakon što je Iran odgovorio raketiranjem američkih vojnih baza u Iraku 8. siječnja, nekoliko sati prije nego što je ukrajinski Boeing srušen iranskim projektilom.

Trudeau je nadalje rekao da bi "očito" bilo dobro da je Washington prethodno obavijestio Ottawu o napadu dronom kojim je likvidiran general Sulejmani.

SAD i Kanada članice su NATO-a

Michael McCain, vlasnik kanadskog prehrambenog diva Maple Leaf Foods, u nedjelju navečer na Twitteru se obrušio na američkog predsjednika Donalda Trumpa iako ga nije imenovao.

U reakciji na pogibiju supruge i djeteta jednog od svojih zaposlenika na tom letu iz Irana McCain je napisao da "narcis iz Washingtona" također snosi krivnju za nesreću i predbacio mu je da "destabilizira" Bliski istok.

Trudeau je u subotu pozvao iranskog predsjednika Hasana Rohanija da "potpuno rasvijetli" katastrofu i tražio da Kanada sudjeluje u istrazi.

Kanadski stručnjaci doputovali su u Teheran radi istrage.

Pad zrakoplopva u srijedu najsmrtonosniji je gubitak na letu za Kanađane od atentata na Boeing 767 kompanije Air India 1985., kada je poginulo 268 Kanađana. Nesreća u Iranu izazvala je golemu tugu u Kanadi gdje živi jedna od najvećih iranskih dijaspora u Sjevernoj Americi, oko 210.000 Kanađana iranskog porijekla prema popisu iz 2016.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:56