StoryEditor

Trošarina za budućnost

Piše Ivan Crnjac  /  15.12.2017., 01:12h

Rezultat glasovanja je bio 22 ZA - 20 PROTIV. 

Trošarine su prošle i to znači da će uzročno-posljedično poskupiti sve. Poznato je i iz dosadašnje prakse da poskupljenjem goriva dolazi do poskupljenja osnovnih namirnica, prijevoza, hrane i svega najosnovnijeg bez čega je, realno, život nemoguć. 

Unatoč pokušajima sarajevskih medija da to predstave tako, nisu samo "mrski nacionalisti" podržali trošarine.

U tome im se priključila i Diana Zelenika, zastupnica HDZ-a 1990 i jedna od najvećih kritičarki trenutne vlasti. Istu je odmah na svome Facebook profilu "drugarski kritikovao" Damir Mašić iz SDP-a kazavši kako je na taj način Zelenika potvrdila da je HDZ 1990 "samo privjesak" HDZ-a BiH.

Zbog ovakvih poteza, ali i podrške generalu Praljku, nastavlja Mašić, HDZ 1990 će završti na "smetlištu istorije."

U ponedjeljak, 11. prosinca je i državni Dom naroda podržao trošarine, a jedini koji se cijelo vrijeme protivio trošarinama je Mario Karamatić iz HSS-a BiH. 

Vladajući su na ovaj potez natjerani od strane međunarodne zajednice i MMF-a. Lobiranja da se zakon usvoji trajala su mjesecima, a europski "namjesnici" obilazili su posebno i šefove klubova zastupnika i same zastupnike. 

Političke stranke iz RS koju si i dio državne vlasti (Savez za promjene), bile su protiv jer ovo usvajanje donosi više novca Republici Srpskoj, a tamo je SNSD na vlasti.

Usvajanje trošarina i povećanje trošarina na gorivo pravda se budućom navodnom izgradnjom autocesta, no ostaje nejasno gdje su završile silne trošarine koje su se svih ovih godina koristile za izgradnju autocesta.

Nacionale stranke, po svemu uglavnom posvađane, jednostavno su se udružile oko ovog pitanja. Izborni zakon, tv kanal na ovom ili onom jeziku, problem preglasavanja... sve je palo u drugi plan. Plan Wigemarka, trgovačkog putnika međunarodnih financijskih institicija, kako su ga neki ranije nazvali, uspio je bez problema.

Po tko zna koji put parlamentarci s dubokim manjkom ugleda, u Parlamentu s nikakvim ugledom, neugledno su izdali građane da bi ispali ugledni u očima financijskih međunarodnih institucija. 

To je valjda cijena suverenosti koju svi skupa plaćamo, klecanje pred najobičnijom tranšom MMF-a.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:00