StoryEditor
"demokratski" nametnuto

Trojka: Schmidtovim nametanjima došlo do najznačajnijeg iskoraka u demokratizaciji izbornog procesa

Piše fena  /  15.06.2024., 17:56h

U svjetlu posljednjih dešavanja, Trojka izražava punu podršku radu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao temeljne institucije Dejtonskog sporazuma i najznačajnijeg formalnog društvenog autoriteta i korektiva, priopćeno je iz ove koalicije.

U priopćenju Trojke navodi se da svi koji zagovaraju slabljenje OHR-a idu na ruku planovima Putina i njegovih satelita na vlasti u Srbiji i entitetu RS.

Zato posebno iznenađuje ako takve pozicije zagovaraju članice EU koje se deklarativno protive agresiji na Ukrajinu i Putinovom režimu.

Indikativno je da ovakve informacije dolaze u vrijeme kada se najavljuje neustavno tzv. vraćanje nadležnosti entitetima, u kojim slučajevima mora reagirati OHR.

Iz Trojke napominju da je zahvaljujući Odluci visokog predstavnika došlo do najznačajnijeg iskoraka u demokratizaciji izbornog procesa od osamostaljenja Bosne i Hercegovine.

- Iako žalimo što izmjene Izbornog zakona BiH nisu usvojene kao rezultat unutarnjeg dogovora, to ne umanjuje značaj i nužnost izmjena koje su stupile na snagu. OHR jeste dio pravnog poretka ove države upravo kao institut koji ima ulogu da poduzme korake ka uspostavi demokratskog društva onda kada je to onemogućeno kroz domaće institucije destruktivnim djelovanjem pojedinih struktura unutrašnjeg poretka. Izmjenama Izbornog zakona BiH vraćen je integritet i vjera u institut poštenih izbora čiji rezultat mora biti odraz istinske volje glasača, što je osnovni princip demokracije - stoji u priopćenju.

Kako se navodi u priopćenju, u zadnjih godinu dana napravljen je značajan broj unutrašnjih reformi koje su usuglašene i koje predstavljaju veći napredak države nego u proteklih deset godina prethodne vlasti, kako je to prepoznala i predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

S tim u vezi, pozivaju partnere na državnom nivou na hitno usvajanje državnog proračuna, kao ključnog preduvjeta za pristupanje financijskom bazenu od milijarde KM pristupnih fondova. Za usvajanje proračunima nema prepreke, a sva druga otvorena pitanja raspodjele sredstava mogu biti predmetom dogovora u skladu sa zakonom i po precizno utvrđenim metodološkim principima. Jedan od preduvjeta za to je i stabilizacija institucija, okončanje procesa imenovanja sudaca Ustavnog suda BiH. Također, ključno je fokusiranje entiteta na međusobnu suradnju i podršku državi na putu ka EU, što je njihova ustavna obveza, što podrazumijeva obustavu svih antidaytonski, separatističkih inicijativa.

- Pozivamo sve činitelje internacionalnog poretka, a naročito EU, SAD i Veliku Britaniju, tradicionalne partnere i prijatelje BiH da javno artikulira poruke nedvosmislene podrške OHR-u. U trenutnim okolnostima, presudno je da precizno identificiraju i prepoznaju sve one koji doprinose EU putu države, kao i one koji usporavaju i sprečavaju dalji razvoj države i destabiliziraju prilike u zemlji i regiji - navodi se u priopćenju Trojke.

Dnevnik.ba

12. srpanj 2024 14:54