StoryEditor
opći izbori

"Trojka" razmatra protivnika Izetbegoviću: Spominje se i mlada uzdanica Naše stranke

Piše desk  /  25.04.2022., 12:00h
Problem je što frakcija unutar SDP-a koju predvodi Vojin Mijatović neće niti čuti za Bećirovića i čvrsto zagovara Nikšićevu kandidaturu.

U utorak 26. travnja SDP-ovci će masovno pohoditi Konjic gdje su zakazali plenum o temi ‘strateško planiranje. Kako se neslužbeno doznaje, Nermin Nikšić i ‘drugovi’ će u gradu na Neretvi u opuštenom  ozračju raspraviti, a možda i donijeti konačnu odluku oko kandidaturA za člana ili članove Predsjedništva BiH, ali i za nositelje lista, te o ideji da se dopusti povratak nekih uglednih onivača i članova SDP-a koji su pod  različitim okolnostima u proteklim godinama napustili stranački brod, piše Dnevni list.

Kako su potvrdili iz Središnjeg izbornog povjerenstva, parlamentarni izbori će biti raspisani 4. svibnja pa se očekuje da SDP konačno pusti ‘bijeli dim’ i objelodani ime svoje uzdanice za koletkivnog šefa države.

Tko će protiv Izetbegovića?

Ta je stranka, naime, unutar ‘trojke’ koju čini zajedno s Našom strankom i Narodom i pravdom, zacementirala poziciju prioriteta kod kandidiranja osobe za člana Predsjedništva BiH. Čini se da su se partneri Elmedin Konaković i Edin Forto pomirili s tim nepokolebljivim stavom SDP-a, iako je u jednom razdoblju šef NiP-a otvoreno zagovarao kandidaturu novopridošlog Denisa Zvizdića u uvjerenju da bi on mogao glatko pobijediti šefa SDA Bakira Izetbegovića.

Međutim, vrh SDP-a je u startu odbacio takvu soluciju i jasno dao do znanja da neće podržati Zvizdića jer je sve donedavno bio u protivničkoj SDA. Ubrzo su čelnik SBB-a Fahrudin Radončić, zatim potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, ali i neki drugi utjecajni krugovi i pojedinci započeli kampanju lobiranja i uvjeravanja Nermina Nikšića, šefa SDP-a, da se on osobno prihvati kandidature za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Nikšić se mjesecima kolebao, odbijao se decidno očitovati o tim prijedlozima, no iz javnih istupa se stekao dojam da mu ideje nisu mrske  i da je blizu odluke da objavi kandidaturu.

Ipak se ogradio stavom da o tome trebaju odlučiti stranačka tijela tako da još nije poznata konačna odluka o Nikšićevoj kandidaturi. Međutim, u  ‘trojci’ ne misle svi isto i različito se procjenjuju izborne šanse kandidata. Tako su u Narodu i pravdi jasno poručili kako neće podržati Nermina Nikšića, jer ne vjeruju da on može trijumfirati u teškoj borbi s Bakirom Izetbegovićem.

Što je s Bećirovićem?

Takav rigidan zaokret u NiP-u dovelo je vrh SDP-a u neugodnu situaciju pa i na poziciju da možda promisle o nekoj drugoj osobi. Tako je isplivala kalkulacija s potpredsjednikom stranke Denisom Bećirovićem čiju bi kandidaturu navodno podržali Elmedin Konaković i Edin Forto.

Problem je što frakcija unutar SDP-a koju predvodi Vojin Mijatović neće niti čuti za Bećirovića i čvrsto zagovara Nikšićevu kandidaturu.

Takva situacija unutar SDP-a jako muči i rastrojava članstvo u SDP-u, ali i unutar  ‘trojke’ čiji su čelnici sve nestrpljiviji. Ako SDP ustraje na kandidaturi Nermina Nikšića onda ‘trojka’ neće imati jednog nego više kandidata.  

To je izvjesna opcija jer je Denis Bećirović nekoliko puta na tijelima SDP-a jasno istakao da ne želi biti kandidat – ni SDP-ov niti zajednički u okviru Trojke.

Bećiroviću, kako je rečeno, najviše smetaju unutarnji odnosi u SDP-u, odnosno nejedinstvo unutar stranke, što je ujedno i druga smetnja.

Sarajevska čaršija ne miruje, pokušava se dobitnička formula s jednim kandidatom ‘trojke’ ipak održati u političkom životu.

Što može Sabina Čudić?

Dnevni list navodi da iz pouzdanih izvora doznaje kako neki istaknuti pojedinci predlažu kandidaturu Sabine Čudić, potpredsjednice Naše stranke, kao kompromisno rješenje. Vjeruje se da bi ta energična političarka potukla vođu SDA Bakira Izetbegovića. Ima dovoljno političkog iskustva, javnost ju je prepoznala po brojnim prihvatljivim inicijativama, po snažnoj borbi protiv kriminala i korupcije, protiv diskriminacije žena i LGBT populacije  te razotkrivanju afere u Zavodu za štićenike u Pazariću. 

Vjeruje se da bi Čudićka dobila potporu Naroda i pravde, međutim, objektivno, teško je povjerovati da bi SDP mogao prepustiti već osiguranu poziciju prioriteta kod predlaganja.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 15:20