Article_Top_970x250

​Trojica učenika iz BiH pronašli torbu s novcem i dokumentima pa je odnijeli u policiju

potez za pohvalu

​Trojica učenika iz BiH pronašli torbu s novcem i dokumentima pa je odnijeli u policiju

stu 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Srpska Info

Gesta trojice osnovaca iz Bosanske Gradiške, Noe Goluba, Filipa Piljka i Janka Ćuluma, koji su na parkingu pronašli, a potom predali u policijsku postaju torbu s novcem i dokumentima, snažno je odjeknula u njihovom naselju i školi.

Kreditne kartice, 200 KM u gotovini, osobne dokumente, trojica učenika osmog razreda Osnovne škole “Danilo Borković” iz gradskog naselja Senjak pronašli su na parkingu pored bazena.

– Vraćali smo se iz škole, razgovarali… Došli smo na parking gdje se nalazi koš da se dogovorimo za popodnevnu košarku. Filip je pored rasvjetnog stupa prvi vidio torbu. Kada smo se približili, on ju je šutnuo. Smatrali smo da je prazna i odbačena ali je iz nje ispala kuverta s novcem – ispičao je Noa Golub na mjestu gdje se to dogodilo, prenosi Srpska Info.

U vrijeme razgovora, Filip i Janko nisu bili kod kuće. Noa je opisao reakciju njih trojice nakon što su shvatili da je torba izgubljena.

– Sve smo spremili u torbu, kao što je bilo. Dogovorili smo se da odmah odemo u policijsku postaju i predamo sve što smo pronašli na parkingu. Filip je pozvao mamu da nas odveze, da sve prijavimo. U policijskoj upravi radi i moja mama Dragana, koju sam obavijestio da smo pronašli izgubljene stvari – kaže Noa Golub.

U njihovoj školi i Tolstojevoj ulici, gdje stanuju, vijest o pronalasku torbe sa novcem, bankovnim karticama i njihovoj gesti, brzo se proširila.

– Svi nam čestitaju i kažu da smo pravilno postupili. Kod kuće i u školi nama su uvijek govorili da izgubljeno treba vratiti vlasniku, jer je to znak lijepog odgoja – obrazložio je Golub svoj i postupak dvojice školskih prijatelja.

Dnevnik.ba