StoryEditor

Trojica Srba dobila 21 godinu zatvora za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hercegovini

Piše D  /  30.09.2020., 08:09h

Kazneno vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je nekadašnjeg zapovjednika straže u zatvoru u Bileći Borisa Bošnjaka na 10 godina zatvora, a stražare Miodraga Grubačića i Iliju Đajića na zatvorske kazne u trajanju od od pet odnosno šest godina.

Prema optužnici oni su sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj vojarni “Moša Pijade” u Bileći, te su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljuna Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost zapovjednika straže u tome zatvoru. Optuženi su djelimice oslobođeni optužbe da su u okviru širokog i sustavnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općina Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac vršili progon te nečovječno postupali u namjeri nanošenja velike patnje kod više osoba čime bi počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Za zločine u Bileći počinjene 1992. godine ranije su pravomoćno osuđeni pripadnici Vojske Republike Srpske Goran Vujović na šest, Miroslav Duka na 12 i Željko Ilić na pet godina zatvora.

Vuković, Duka i Ilić su proglašeni krivim za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne sigurnosti i Đačkom domu u Bileći. Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja umro.

Za Miroslavom Dukom koji se nije odazvao na poziv sudskih tijela za izdržavanje dvanaestogodišnje kazne, raspisana je tjeralica.

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 11:34