StoryEditor

Trojica optužena zbog širenja četničke ideologije: Među njima i zloglasni Slavko Aleksić...

Piše D  /  10.12.2020., 12:12h

Optuženi su Dušan Sladojević (63) iz Ključa, Slavko Aleksić (64) iz Bileće te Risto Lečić (57) iz Trebinja.

Tužiteljstvo BiH tereti ih da su sudjelujući na okupljanju koje je u ožujku 2019. kod Višegrada organizirao "Ravnogorski pokret Republike Srpske" veličali četnički pokret te prijetili pripadnicima drugih naroda i pozivali na nasilje.

Njihove prijetnje posebice su bile usmjerene prema Bošnjacima koji žive na području Višegrada.

Na društvenim mrežama i danas je dostupna snimka na kojoj optuženi Lečić uz gusle izgovara: "Bit će, opet, pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.

U optužnici je navedeno kako su Lečić i druga dvojica optuženih svojim postupcima izazvali strah i uznemirenost stanovništva na području BiH, a posebice povratnika u Višegrad i okolna mjesta.

Stoga ih se tereti da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, opisano u članku 145. Kaznenog zakona BiH.

Pripadnici četničkog pokreta iz RS, Srbije i Crne Gore tijekom gotovo svih poratnih godina okupljaju se u Višegradu i okolici kako bi tamo slavili Dražu Mihailovića, suradnika nacista i ratnog zločinca odgovornog, uz ostalo, za masakr baš nad višegradskim muslimanima 1943. godine. 

Optuženi Slavko Aleksić je tijekom posljednjeg rata u BiH zapovijedao paravojnim postrojbama koje su sudjelovale u opsadi Sarajeva te je dobio titulu četničkog vojvode, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 08:04