Article_Top_970x250

Trodnevna žalost u Španjolskoj

španjolska

Trodnevna žalost u Španjolskoj

kol 18, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na šetalištu španjolskog turističkoga gradića Cambrilsa oko 1 sat poslije ponoći dogodio se novi napad automobilom marke Audi A3. Jedna je osoba poginula, a šest je ozlijeđeno. Policija je ubila pet napadača.

Automobil se pojavio na šetalištu gazeći prolaznike, slično napadu koji se nekoliko sati prije dogodio u 100 kilometara udaljenoj Barceloni. U vozilu je bilo pet osoba. Uslijedila je pucnjava u kojoj je policija ubila četiri osobe, a jednu ranila. Ranjeni je umro nekoliko sati poslije. U napadu je jedna osoba poginula, a šest je ozlijeđeno, prenosi HRT.

Napadači su imali lažne pojaseve s eksplozivom.

Policija je uhitila četiri osobe osumnjičene za napade u Barceloni i Cambrilsu. 

Španjolska je proglasila četvrtu od pet razina uzbune od terorizma.

List El Pais piše da su napadači bili članovi terorističke skupine od 12 ljudi. Katalonski dužnosnik na lokalnom je radiju izjavio da postoji mogućnost da su napadači namjeravali iskoristiti i spremnike s plinom. 

Premijer Mariano Rahoj sazvao je sastanak čelnika sigurnosnih službi kako bi razmotrili daljnje korake.

Točno u podne diljem Španjolske sve je zastalo - održana je minuta šutnje za stradale.

Opća uprava za civilnu zaštitu objavila je da su žrtve obaju napada iz 34 zemlje.

Veleposlanstvo RH u Madridu u stalnom je kontaktu sa španjolskim mjerodavnim tijelima u Madridu i Barceloni te prema zasad dostupnim informacijama nema službenih podataka da je netko od hrvatskih državljana stradao u jučerašnjem napadu u Barceloni, kao i u sinoćnjem napadu u gradu Cambrilsu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250