StoryEditor
džamija na hrvatskoj zemlji

Trlin pisao reisu Kavazoviću: Halal je jasan, a i haram je jasan

Piše desk  /  09.11.2023., 15:16h

Konjičanin Zvonimir Trlin, na čijoj je obiteljskoj zemlji, kako smatra, nezakonito izgrađena džamija, pisao početkom rujna reisu Kavazoviću u nadi da će poglavaz Islamske zajednice u BiH svojim autoritetom utjecati da se pitanje izgradnje džamije na hrvatskoj zemlji u Konjicu mirno riješi. Odgovor od reisa nije dobio, a njegovo pismo prenosimo u cijelosti.

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BOSNI I HERCEGOVINI 

 

Reisu-l-ulema  Dr. Husein ef. Kavazović

 

„ Ovdje nije stvar u kvadratima. Stvar je u principu, odbrane principa prava da budemo muslimani i da imamo džamiju. To je ono što je bitno ovdje, što možemo naučiti” 

(Reisu-l-ulema, Rabrani, 2023.)

Časni naslove,

U nadi, protiv svake nade, ohrabren Vašim jasnim stajalištem iznesenim u obrani principa prava, a ne kvadrata, visoko cijeneći Vaše zvanje i poslanje, podastirem moje očitovanje, ne dvojeći, kako ćete, kao vrhovni moralni auktoritet Islamske Zajednice i vrsi znanac šerijatskog prava, razmotiriti i providiti pravo i pravednost, braneći princip prava na istinu, koje mi se lažima želi ukrasti, prava na pravdu, koje mi se prevarom krade, na baštinu pradjedova, da budem svoj na svojoj zemlji.

Jer, časni naslove, opetujući za Vama, izričito naglašavam, kako i u mom predmetu, nije stvar kvadrata moje hise, ili nas hisedara,nego je stvar, obrane principa na baštinu koju su nam prđi  namrijeli  u neprekinutom slijedu preko dva stoljeća. 

Uzvišeni- Njegova je pravednost apsolutna- poručuje u Kur‘anu:

„ O vjernici, jedni drugima na nedozovljen način imanja ne prisvajajte – ali dozvoljeno vam je trgovanje uz obostrani pristanak.........”. (En – Nisa 29)

Jedan umni vjernik, zaljubljen u Objavu, poučava kako je krađa jedini veliki grijeh,a ostali su samo njegova inačica.

Kad varaš, poučava nas, kradeš pravo na pravdu, kad slažeš, kradeš pravo na istinu. Kad čovjek uzima što nije njegovo, ukrao ili kupi što je ukradeno, krivim svjedočenjem stečeno, istodobno i laže i uzima tuđe pravo (hakk) i, još  pravnim smicalicama hoće harama prikazati kao halal, i,  k tomu još hoće da bude vakif i tuđe uvakufit,  zapravo nije čovjek. 

Jer mu nije na pameti što je Uzvišenog, koji ne prašta uzimanje tuđeg  hakka, nego mu je većma do častohleplja i ljudske taštine.

Časni naslove,

boreći se za princip obrane prava, ne za kvadrat,za princip prava na baštinu, iskusio sam tijekom ovog vremena brojne korumpirane u raznim tijelima sudbene i izvršne vlasti, koji su krivim svjedočenjima, lažima, prevarama, pridonijeli da osoba, pravno obrazovana i osposobljena za obnašanje visokih funkcija u pravosuđu, uzme tuđe pravo(hakk)i prikazuje kao halal.

Ako je meni znano, sljedbeniku Objave, bi trebalo većma više, kako je Poslanik a.s. upozorio da krivo svjedočenje spada u najveće grijehe,  naučavajući:  „ Halal je jasan, a  i haram je jasan.” 

U mom predmetu, mnogopoštovani efendija častohleplje pojedinih aktera zaslijepilo je i uma i srca, tako da misle - kako Uzvišeni, čija je pravda apsolutna - koji je zasadio uši,  da nečuje i,  koji je usadio oči da nevidi njihova zlodjela. 

Ishodili su kod korumpiranih u tijelima vlasti, promjenu vlasništva, kradeći moje pravo na vlasništvo, brišući me iz posjedovne liste. Potom su otvorili postupke i procedure ishođenja dokumentacije za izgradnju i izgradili objekat za potrebe Međlisa IZ iz Konjica,na lokaciji Donje selo.

Časni naslove, 

nemam razloga sumnjati, kako ste upoznati na razne načine o ovom predmetu,  kako one afirmativne od strane onih koji prikrivaju cjelovitu istinu, tako i iz medija koji, na njima vlastit način  senzaciju prepostave principu obrane prava i, ističu posljedice koje krađa prava na baštinu, može uzrokovati.

Časni naslove,

Imam povjerenje u Institucije Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini, osobito moralne auktoritete Reisu-l-ulemu dr. Kavazovića i Predsjednika Upravnog Odbora Vakufske direkcije, gospodina Ethema Bičakćića i druga mjerodavna tijela u Islamskoj Zajednici. 

Ponajprije, imam veliku nadu, jer ste stali u obranu principa prava ostvarenja vlastitosti ne samo pripadnika Islamske Zajednice, nego i svakog čovjeka. Jer, Objava jednako osuđuje krađu imanja i prava na pravdu i istinu, kako muslimanima, tako i nemuslimanima. Jer ste zvanjem i poslanjem pozvani živjeti i naučavati Objavu cjelovito i istinito, bilo to zgodno ili nezgodno, nastojeći se većma svidjeti Njegovoj apsolutnoj pravednosti, negoli ljudskoj volji. Znano mi je, kako ste u nekim predmetima, poput moga, već postupili vraćajući drugima pravo na pravdu.

Znano mi je, kako ste u brojnim slučajevima bili subjekt kojima se, od raznih institucija, hoće ukrasti pravo na vakufsko, te ste iskusili kako je teško i vama kao Islamskoj Zajednici obraniti pravo i povratiti se u pravo. Time, čim više razumijete mene i nas, koji smo u tim (ne)prilikama.

Ali, uvlači se crv sumnje, kako bi brojne predrasude na lokalnoj razini, iracionalnosti, objede i diskvalifikacije zlonamjernih, javni pritisci, vika „pravovjernih branitelja vjere i identiteta”, ugušiti tihi glas savjesti, onih koji bi trebali revnovati za istinu i pravdu. 

Stoga sam i započeo svoje obračanje Časnom naslovu: u nadi protiv svake nade... 

Časni naslove, 

završavam Aristotelovim mudrim sudom o laži i istini:

„Reći za ono što jest da nije, ili ono što nije da jest, lažno je. Reći za ono što jest da jest i za ono što nije da nije, jest istina.”

i,  mudrušću kojom je Poslanik a.s. još jasnije ovo izrekao:

„ Halal je jasan, a i haram je jasan. „

 

 

Primite izraze odličnog poštovanja.

 

Zvonimir Trlin 

Mostar,14.09.2023.godine

(Opšrinije o slučaju "Fate Orlović iz Konjica" čitajte OVDJE)

18. srpanj 2024 08:04