StoryEditor
HD Herceg Stjepan Kosača

Tribina HRS-a u Mostaru: Nakon 2.10. više ništa neće biti isto!

Piše desk  /  29.09.2022., 12:23h

Jučerašnja tribina HRS-a u Mostaru popunila je dvoranu u HD Herceg Stjepan Kosača

Brojni nisu vjerovali kako je promjena moguća, kako se zbog velike hegemonije u snažnog utjecaja vladajućih elita neće stvoriti politička opcija koja će privući ljude, probuditi optimizam i hrabrost i povesti ljude u borbu za pravednije i poštenije društvo, upravo onakvo društvo za koje su ginuli naši branitelji.

Jučerašnja tribina HRS-a u Mostaru popunila je dvoranu u HD Herceg Stjepan Kosača. Tribina je organizirana kao panel diskusija na kojoj su sudjelovali Mirko Vasilj, kandidat HRS-a za Skupštinu HNŽ-a, Slaven Bevanda, nositelj liste HRS-a za Zastupnički dom parlamenta BiH, Vesna Šunjić, nositeljica liste HRS-a za Skupštinu županije HNŽ-a i Slaven Raguž, nositelj liste HRS-a za Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH. Moderator tribine bio je Radoslav Dodig, kandidat HRS-a za skupštinu HNŽ-a.

Mirko Vasilj u svom obraćanju prisjetio se slične tribine prije četiri godine gdje se također govorilo o sličnim i gotovo istim problemima kao i na jučerašnjoj, što znači da nas aktualne vlasti u zadnje četiri godine nisu pomjerile ni milimetra naprijed, a nije nemoguće da smo otišli i korak unazad. Mirko je izrazio optimizam u promjene koje će donijeti HRS radom u zakonodavnim tijelima, budući da su rezultati rada republikanaca po vijećima jasno vidljivi i kvantitativno i praktično.

Slaven Bevanda osvrnuo se na ranije izborne procese na kojima je HRS-a nastupao i naglasio veliki problem izbornih krađa koji su se događali i koji opet prijete, samo je u ovom izbornom procesu HRS puno spremniji da spriječi moguće krađe. Istakao je da će HRS učiniti sve kako bi spriječio izborne krađe, tj. da će osigurati da izbori projiciraju stvarnu volju birača. Bevanda u izlaganju nije krio ponos što HRS izlazi na izbore na razini cijele države, od mora, preko Sarajeva do Posavine. Uvjeren je da HRS ima izvrne kandidate na listama koji su izgrađeni u svom profesionalnom životu i kao takvi mogu urediti ovo društvo.

Vesna Šunjić je naglasila da je iznimno važno pratiti politiku i baviti se politikom, jer i tko se ne bavi politikom, politika se bavi njime. Upozorila je da birači imaju odgovornost i obvezu pratiti nastupe i dosadašnji rad kandidata na listama, te shodno tomu i svojoj savjesti izabrati one koji će raditi za budućnost. Za one koji će stvoriti društvo u kojem neće svakodnevan prizor biti ispraćanje voljenih na Zapad. Vesna se  osvrnula i na prethodne izbore, te se zahvalila na iskazanom povjerenju i izrazila nadu da svojim radom nije iznevjerila svoje birače, nego da je dosljedno i kvalitetno zastupala njihove interese u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Slaven Raguž prezentirao je tri ključne pretpostavke za koje se HRS zalaže i na kojima će aktivno raditi u zakonodavnim i izvršnim tijelima. To su jednakost zakona za sve! Da se ne može dogoditi da postoje jednaki i jednakiji. Da se ne može dogoditi da je BiH po indexu korupcije među najgore rangiranim državama u Europi, a da ne postoje presude koje to potvrđuju. Jednaka mogućnost sviju za uspjeh! Ovo je ključna pretpostavka kako bi se ovo društvo oporavilo i ekonomski i demografski. Jedini način da uvedemo meritokraciju. Moramo početi zapošljavati ljude na osnovu znanja, vještina i kompetencija, jedino na taj način možemo oporaviti ovo društvo. Ništa manje važno je i pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH. Hrvati su štetnim politikama međunarodne zajednice, zlonamjernim politikama Sarajeva te nesposobnošću političkih elita Hrvata u BiH došli na rub opstanka. HRS je izradio i javno obznanio prijedloge ustavnih promjena koje će omogućiti jeftiniju i produktivniju administraciju, ali i riješiti pitanje ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Nakon izlaganja uslijedila su brojna pitanja publike. Ljude je zanimalo kako će zastupnici HRS-a riješiti određene probleme. Na sva pitanja kandidati su odgovorili. Poslije formalnog dijela, druženje se nastavilo uz hranu i piće.

Hvala svima koji su došli! Kandidati HRS-a su svakodnevno s ljudima i među ljudima, tako ćemo nastaviti i nakon izbora, a vi birajte po savjesti. Birajte one koji dijele vaše probleme i one koji su ih spremni i sposobni riješiti. Birajte hrabro 2.10., ne bojte se!, priopćeno je iz Hrvatske republikanske stranke.

Dnevnik.ba

11. srpanj 2024 07:06