StoryEditor
skoplje

Tri osobe osuđene na ukupno 52 godine zbog ubojstva hrvatskog rukometaša u Sjevernoj Makedoniji

Piše desk  /  30.11.2022., 12:49h

Sud u Skopju proglasio je krivim trojac optužen za smrt hrvatskog rukometaša Denisa Tota. Anđelo Gjorgievski (28) osuđen je na 18 godina zatvora, jednako kao i drugooptužena Klementina Lefkovska (19). Andrej Kostovski (19) osuđen je na 16 godina zatvora, piše makedonski portal 360stepeni, prenosi Index.hr. Podsjetimo, Tot je umro u travnju.

Slučaj je od početka bio dosta čudan. Prvo se tvrdilo da je Tot pretučen, ali onda je policija to demantirala. Na kraju se ispostavilo da je zaista riječ o nasilnoj smrti.

Prvi put kada je ova vijest dospjela u hrvatsku javnost, pisalo se o napadu na 27-godišnjaka koji je, kako su tada mediji izvještavali, bio pretučen. Makedonska policija brzo je demantirala te tvrdnje i istaknula da na tijelu mladića nije bilo vidljivih ozljeda. Informaciju da je Tot pretučen demantirala je i šefica skopske bolnice Maja Mojsova.

Prvo su rekli da je umro od srčanog zastoja, a onda utvrdili da je ipak napadnut.

"Rukometaš je u kritičnom stanju. Slobodno možemo reći da se borimo za njegov život. Ono što je čudno u cijeloj priči je to da na njemu nema tragova nasilja. U našu kliniku je dovezen u kritičnom stanju i srce mu nije kucalo. Radimo sve što možemo u ovom trenutku da mu spasimo život'', rekla je Mojsova prije nego što je Tot preminuo.

No onda je makedonska policija objavila priopćenje u kojem tvrdi da je hrvatski rukometaš Denis Tot ipak preminuo od posljedica fizičkog sukoba i zadobivenog udarca. Završetkom obdukcije pokazalo se da je Tot zbog udarca u glavu dobio teško oštećenje mozga. "Odmah su uhićene dvije osobe, a za trećom se traga", kazala je tada makedonska policija.

Tragični incident dogodio se početkom travnja oko 3:30 ispred noćnog kluba Privilege, kada su osumnjičeni nakon kraće verbalne svađe napali hrvatskog državljanina i zadali mu više udaraca šakama i nogama.

image

Denis Tot

INSTAGRAM

Tot je od udaraca pao i potiljkom udario u asfalt te izgubio svijest. Osumnjičeni su ga nastavili udarati po glavi, a potom su pobjegli. Osoba zaposlena u noćnom klubu pozvala je hitnu pomoć, nakon čega je rukometaš dovezen u Kliniku Marija Terezija.

Na YouTubeu se pojavila navodna snimka premlaćivanja, koja je ubrzo obrisana. Na snimci se vidi kako Gjorgievski zadaje dva udarca Totu po licu, od kojih on gubi svijest i pada na zemlju te ostaje nepomično ležati.

Dok je ležao na zemlji, još dvije osobe, od kojih je jedna ženska osoba, koja je bila  najagresivnija u tom trenutku, nogama su ga udarale u glavu. Nakon otprilike pola minute, napadač koji je prvi udario Tota u glavu i srušio ga prišao mu je i pokušao pomoći.

Anđelo Gjorgievski, koji je posljednji uhićen sredinom travnja, nakon što je za njim raspisana tjeralica, poznat je od ranije po brojnim prijestupima, a u Sloveniji je bio osuđen i za trgovinu drogom.

Gjorgievski je u lipnju 2016. doživio prometnu nesreću u centru Maribora, kada je svojim automobilom udario u pet parkiranih automobila te pobjegao. No ubrzo ga je policija uhvatila.

U listopadu 2016. policija je pronašla laboratorij za proizvodnju sintetičkih droga, piše 24 info. Između ostalog, u laboratoriju se proizvodio i gamahidroksibutirat, koji spada u kategoriju depresiva živčanog sustava, poznat kao droga za silovanje.

U laboratoriju su također zaplijenjeni marihuana i amfetamini. Za Georgievskim je raspisana tjeralica, što znači da je policija vjerovala da se nalazi u zemlji.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 06:21