StoryEditor

Tri Kineza hospitalizirana u Sarajevu zbog sumnje na koronavirus

Piše D  /  25.02.2020., 02:02h

"Tri državljana Kine smještena su na jednoj od klinika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a testovi na eventualnu zaraženost virusom korona trebali bi biti poznati do kraja dana", navela je ona.

"Potrebno je da obavijestimo javnost o istini, jer smo primijetili da se šire dezinformacije o Kliničkom centru. Smatrali smo da je potrebno da damo prave informacije. Istina je da su danas dovezena tri pacijenta i da su kineski turisti. Nije istina da su s visokom temperaturom. Došli su sa simptomima prehlade, jedan simptome gripe. Testirali smo ih, od jučer nas bombardiju informacijama da su to pacijenti koji su pozitivni. Oni ne dolaze iz regije koja je blizu virusa. Nema nikakve dramatične slike", kazala je Izetbegović.

Kako je navela, brine ih grupa djece iz OŠ "Grbavica 2" koja su došla s ekskurzije iz Milana.

"Ne znamo čemu su bila izložena i gdje su se kretali. Znamo samo da imaju povišenu temperaturu. Ono što je čudno je da su djeca upućena na ekskurziju, mi na KCUS-u smo odgodili sva putovanja jer ne želimo da se naši uposlenici kreću u grupama ljudi gdje se može prenijeti virus. Obustavljamo i godišnje odmore, jer situacija dobiva dimenzije izvanrednog stanja. Sve priče i gluposti koji kruže da ne postoji izolatorij. Izolatorij nije obaveza KCUS-a, nego Zavoda i kantonalnog ministarstva", dodala je Izetbegović.

Rusmir Baljić, doktor na UKCS, rekao je da će nakon rezultata testiranja znati kako se ponašati prema kineskim turistima u slučaju da budu pozitivni na korona virus.

Baljić je dodao da su pacijenti testirani i da su im uzeti nalazi.

"Pregledani su, uzeti su nalazi. Moram vam reći, po ovim podacima se čini da nisu zaraženi, nemaju kliničku sliku infekcije. Zaista nema potrebe ni za kakvom panikom. Svjetska praksa je da lakše kliničke forme ne treba da ostaju hospitalizirani", rekao je Bajić.

Ponovio je da su sve mjere zaštite su provedene, te da večeras očekuju rezultate.

"Više nije pitanje hoće li korona doći u BiH, hoće sigurno. Najbitnije je za građane da imamo sve kapacitete za eventualnu pozitivnost tih pacijenata. Klinika i KCUS ne mogu biti sami nositelji ovih aktivnosti, moraju se uključiti i druge ustanove", dodao je Baljić, pišu Nezavisne novine.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 23:12