StoryEditor

Tri izvora zaraze u ZHŽ, nulti pacijent nije detektiran

Piše D  /  30.03.2020., 04:03h

U Zapadnohercegovačkoj županiji na snazi su nove mjere zaštite za građane kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusom. Iz Civilne zaštite ove županije je poručeno da su mjere izjednačene sa onima koje su na snazi u FBiH.

Od mjera zabrane kretanja izuzima se medicinsko, sanitarno i stručno osoblje koje može biti angažirano.

"Građani trebaju poštovati epidemiološke mjere i socijalnu distancu", rekao je David Grbavac iz MUP-a HNŽ.

On je poručio da nije bilo kršenja samoizolacije i kretanja u protekla 24 sata.

U ovom kantonu 1.002 osobe se nalaze u izolaciji, 20 je zaraženih, četiri iz Gruda, tri iz Posušja i 13 iz Širokog Brijega.

Grbavac je rekao da se čekaju nalazi za još tri osobe.

Ono što ovoj županiji stvara problem jeste činjenica da se ne zna tko je nulti pacijent. To je potvrdio i Tomislav Pejić, ministar zdravstva ZHŽ, prenosi N1.

"Nije utvrđen nulti pacijent, to komplicira stvar. Tri su izvora zaraze, a nulti pacijent nije detektiran. Postoje sumnje, trebamo odraditi još sa našim epidemiologom", kazao je.

Spomenuo je potvrđene nove slučajeve u Posušju koji imaju poveznicu sa Međugorjem. Što se zdravstvenog stanja zaraženih tiče - on je kazao:

"Imamo 20 pozitivnih, imali smo jednu smrt. Za nju ste dobili obavijest. Jedna osoba je na respiratoru, stanje je ozbiljno."

U ovoj županiji osiguran je prostor za izolatorij, a vlada razmatra još nekoliko opcija ukoliko bi se pogoršalo stanje, a korona virus raširio ZHŽ.

Pejić je spomenuo nedostatak stručnog medicinskog osoblja, te da bi najsretniji bili da imaju još pet epidemiologa i infektologa.

Zdenko Ćosić, premijer ZHŽ pohvalio je građane rekavši da se pridržavaju mjera, da ne krše mjere i zabrane te je uputio apel da se smanji socijalni kontakt pogotovo u periodu nadolazećeg Uskrsa.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:36