StoryEditor
23. izdanje Likovne kolonije u Neumu

Tri dana stvaranja umjetnosti u neposrednoj blizini Stvoritelja

Nikolina LovrićPiše Nikolina Lovrić  /  04.07.2022., 08:58h

U Neumu se posljednja tri dana održavala Likovna kolonija.

Tradicionalan je to kulturni događaj koji ovo primorsko mjesto šareni već 23 godine. Međutim, ove godine kao da se održala prvi put. Zašto? Razlog je jednostavan. Za razliku od većine prethodnih godina, likovnjaci su ovaj put posredstvom i organizacijom don Mladena Šutala izašli među ljude. Na otvorenom prostoru dvorišta župne crkve Gospe od Zdravlja, umjetnost je prijateljevala s Neumljanima tri dana.

Nakon kreativnih labirinata kojima su se izlagali u nastojanju da udijele animu svojim platnima, predvečerja su ovi vrhunski slikari i kipari darovali stanovnicima gradića koji i nije odveć navikao na uzvišenost koju umjetnost može dati. Je li zbog promjene ili je zaista ono božansko iz atmosfere djelovalo, fakt je da je ovogodišnje izdanje Likovne kolonije u Neumu nadmašilo sva očekivanja.

image

23. Likovna kolonija u Neumu

DNEVNIK.BA -

Tri dana nakon, na istoj su lokaciji, jednostavno, a kao da tu zapravo upravo tu pripadaju, platna izložena u crkvenom dvorištu ne odvajajući tako stvaratelje od običnog puka. Logično, onako kako to mora biti u blizini najvećeg Stvaratelja. Stvoritelja.

Pa, vodio se tom mišlju glavni organizator i neumski župnik don Mladen Šutalo ili ne, stvar je pogođena u samu bit. Umjetnost je izašla iz elitističkih krugova i sašla među ljude.

Upravo je to najsvjetlija točka dvadesettrećeg izdanja neumske Kolonije.

Dodajmo i to kako je poseban pečat događanju dala i neposredna blizina neumskog Muzeja-Galerije, koji je zbog trajanja Likovne kolonije tri dana bio dostupan posjetiteljima. Inače, Muzej u Neumu kao nelogičnost u svemiru njemu jasne logike, pokrenuo je i zadužio bivši neumski župnik i ugledni povjesničar don Ivica Puljić koji je kroz godine svog službovanja osim evangeliziranja povjerenog mu puka koristio i za arheološke podvige zbog čega se danas Muzej može pohvaliti izuzetno bogatim izložbenim fundusom.

image

23. Likovna kolonija u Neumu

DNEVNIK.BA -

Osim povijesnih artefakata u prostorima se mogu razgledati umjetnička djela nastala tijekom posljednje 22 godine umjetničke kolonije.

Pa eto, za sve koji dolaze u Neum, poziv da uz sunce, more i dobru gastronomiju posjete i ovo vrijedno mjesto. Posvjedočit će im o nekoj šarenijoj ali i turbulentno bogatoj povijesti neumskog kraja.

Od ilira do Neumljana i natrag.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:57