StoryEditor
potaknuti smrću Mahse Amini

Trgovci i radnici u Iranu počeli štrajkati, prosvjedi ulaze u šesti tjedan

Piše hina  /  22.10.2022., 22:38h

Novi prosvjedi su se održali danas, ali je teško procijeniti njihove razmjere zbog zabrane pristupa internetu koju su uvele vlasti

Trgovci i radnici u nekoliko većih gradova u Iranu stupili su danas u štrajk dok traju prosvjedi koje je prije više od mjesec dana potaknula smrt mlade iranske Kurdinje Mahse Amini nakon njezina uhićenja, rekle su nevladine organizacije.

Mahsa Amini (22) je umrla tri dana pošto ju je u Teheranu uhitila moralna policija zbog nepoštovanja strogih pravila odijevanja u Islamskoj Republici, gdje žene u javnosti moraju pokrivati glavu.

U prosvjedima poginulo najmanje 122 ljudi

U gušenju prosvjeda, najvećih u Iranu od 2019. kada se prosvjedovalo protiv rasta cijene benzina, poginulo je najmanje 122 ljudi, među kojima je bilo djece, navodi Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu.

Iranke, mnoge nepokrivene glave, predvodile su prosvjedni pokret, izvikujući slogane protiv vlasti i sukobljujući se s redarstvenim snagama.

Novi prosvjedi su se održali danas, ali je teško procijeniti njihove razmjere zbog zabrane pristupa internetu koju su uvele vlasti. I njih su pratili štrajkovi.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:26