StoryEditor
kultura

‘Trešnjeva nedjelja‘ privukla bh. i regionalne umjetnike u Počitelj

Piše fena  /  04.06.2023., 16:42h

Tradicionalna manifestacija "Trešnjeva nedjelja", koju organizira Udruženje likovnih umjetnika BiH, otvorena je u nedjelju u staroj jezgri Počitelja, uz performans bh. umjetnice Natalije Andrejeve.

Riječ je o akrilnom platnu koji je umjetnica Andrejeva radila sa studentima Akademije likovnih umjetnosti, a kojim se željelo prenijeti ljepota, miris lista i cvijeta trešnje - istaknuli su organizatori.

Time je ujedno otvorena i stalna godišnja postavka u odjeljku internacionalne umjetničke kolonije "Počitelj", na kojoj je predstavljeno dvadesetak slika.

Ovakva stalna postavka realizira se od 1969. godine.

- Još od 1969 godine, pet godine od osnivanja zvanične likovne umjetničke kolonije Počitelj, uvelo se u praksu da se za dan 'Trešnjeve nedjelje', koja se obilježava u prvom tjednu lipnja, napravi jedna izložba iz već postojećeg fundusa jer domaći i svjetski umjetnici, inspirirani ovim nestvarnim ambijentom Počitelja, stvaraju svojim specifičnim umjetničkim stilovima i na kraju boravka ostave jedno djelo za fundus Kolonije - ispričala je za Fenu povijesničarka umjetnosti Aida Šarac Berbić.

Za današnju izložbu, kako je kazala povjesničarka, napravljena je selekcija starije generacije, kako bh. tako i regionalnih umjetnika poput (Vasilijevića (Vladan) Obralića (Salim), Unkovića (Milivoj) do srednje generacije; Hamzalije Muhića, Izeta Alečkovića i mlađih, kao što je Amer Hadžić...

- Na slikama je predstavljen Počitelj, u njegovim vizurama, detaljima, sjenama čempresa, šipaka, kamena (…) u različitim umjetničkim izrazima, od impresionizma, realizma i nadrealizma (…) tako da se nadamo da će publika i ove godine uživati u ambijentu i samom događaju Lokovne kolonije Počitelja -kazala je Aida Šarac Berbić.

Manifestacija je to koja privlači umjetnike i ljubitelje likovnih, scenskih i muzičkih umjetnosti iz cijele Bosne i Hercegovine, regije i svijeta.

- Ovogodišnja manifestacija je uz mnogobrojne domaće umjetnike, članove ULUBiH, okupila i umjetnike iz regije; Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore  te  ljubitelje umjetnosti, kulturne djelatnike, osobe iz javnog i političkog života kao lokalno stanovništvo - istaknuo je tajnik ULUBiH Denis Jeina. 

Za ljubitelje umjetnosti održan je i kratki tečaj crtanja.

Također, nastupio je hor "Osmjeh" koji je izvodio tradicionalne pjesme o trešnjama.

Program su obogatili i poznati glazbenici iz Hercegovine, koji su posjetioce očarali zvucima klarineta, klavijatura i gitare.

Tijekom cijelog događaja posluživane su počiteljske trešnje, jagode, domaći sokovi, likeri i vina.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 03:56