StoryEditor

Trećeg entiteta neće biti, Federacija po svemu prva u regiji

Piše D  /  29.07.2021., 19:06h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je da su političke krize nužan dio procesa sazrijevanja i traženja kompromisa, ali optimizam mu ulijeva ekonomski rast te je najavio da u BiH slijedi masovna izgradnja infrastrukture.

U intervjuu za N1 iznio je mišljenje kako su svi umorni od kriza i beskrajnih natezanja i da će se stvari odvijati u smjeru dogovora i pomirenja, ali je dodao kako se ekonomsko stanje u kontinuitetu popravlja i ulijeva optimizam zbog čega smatra da će to sigurno utjecati i na politiku.

- BDP, industrijska proizvodnja, izvoz, turističke posjete, naplata direktnih i indirektnih poreza, broj zaposlenih, sve to bilježi porast, a Federacija BiH je u većini navedenog prva u regionu. Masovan početak izgradnje infrastrukture je sasvim realan scenarij, jer postoje osigurana sredstva od nekoliko milijardi KM - kazao je Izetbegović.

Odbacio je navode da je pristao na stvaranje trećeg entiteta, jasno kazavši da novih entiteta neće biti niti će biti podjele BiH, a tome je garancija, kaže Izetbegović, upravo SDA.

U intervjuu za N1 osvrnuo se i na stanje u stranci koju predvodi, posebno nakon što je u Srebrenici napadnut ministar civilnih poslova Adil Osmanović i zastupnik  SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović, kazavši da će odluku o ovom pitanju donijeti Predsjedništvo stranke.

- O tome će odlučiti Predsjedništvo SDA. Svako tko je sudjelovao u napadu na zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića će biti isključen iz SDA - najavio je Izetbegović.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 16:48