StoryEditor

Trebinjski aerodrom će prve putnike dočekati 1. 12. 2021. godine

Piše D  /  07.09.2020., 11:09h

Nakon sastanka u Beogradu predstavnika Vlade Srbije i Republike Srpske dogovorena je točna lokacija trebinjskog aerodroma te će se isti graditi na području sela Mionići, na 450 hektara s pratećim objektima i s pistama, piše bhrt.ba.

- Bile su u opticaju tri potencijalne lokacije i na sastanku  u Beogradu dogovorili smo da to bude lokacija Mionića na području općine, odnosno Grada Trebinja, detalje ćemo naknadno utvrditi, kazao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

U selu Mionići nema puno stanovnika. Najviše ih zanima što će biti s njihovim imanjima i kućama.

- Najavili smo svim mještanima, koji su saznali iz medija da je potencijalna lokacija njihovo mjesto, da ćemo razgovarati kako bismo utvrdili što bi se moglo učiniti da dođe do što manje rušenja, ili ako postoji opcija da ne dođe uopće do rušenja, dodao je Ćurić.

Nekadašnji predsjednik trebinjske općine Rade Runjevac sjeća se kada su vođene aktivnosti na izgradnji aerodroma krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. Ističe da je struka iz Sarajeva, Beograda i Zagreba bila složna da se aerodrom gradi kod Trebinja, ali je politika donijela drugačiji odluku. Svu aktivnost izgradnje aerodroma u ono vrijeme pokrenuo je narodni zastupnik Čedo Kapor.

- I došlo je vrijeme da su se stručne ekipe uključile i u Miniće i Ćilipe, i došlo je više puta do tih sastanaka, postojale su razne ideje, ali kada se stručno razmišljalo došlo se na ideju da su mnogo bolji uvjeti u Mionićima, nego u Ćilipima, kaže Rade Runjevac, nekadašnji predsjednik Općine Trebinje.

Zbog ekonomske isplativosti i Dubrovčani su bili za izgradnju aerodroma kod Trebinja, ipak je prevagnula politička odluka da to budu Ćilipi. Prema riječima gradonačelnika Trebinja, investicija izgradnje aerodroma kod sela Mionići koštat će 110 milijuna KM.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:08