Article_Top_970x250

Trebali prevesti 70 migranata, dogovorili posao s osobom iz BiH

hrvatska

Trebali prevesti 70 migranata, dogovorili posao s osobom iz BiH

svibnja 01, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Armin Durgut/Pixsell

Trojica muškaraca, u dobi o 33, 57 i 31 godinu, optuženi su za krijumčarenje ljudi, odnosno pomaganje u krijumčarenju ljudi, a optužnicu  je protiv njih podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

Prema optužnici, 33-godišnjak se tereti da se početkom travnja 2021. s nepoznatom osobom iz BiH dogovorio da će za iznos od 500 eura po osobi od Knina do Rijeke prevesti 70 stranih državljana koji su nezakonito prešli granicu Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. S drugom dvojicom svojih suoptuženika se pak dogovorio da mu oni za novčanu naknadu pomognu u realizaciji prijevoza tih osoba. Plan je bio da 33-godišnjak vozi ilegalce, dok je 57-godišnjak  trebao voziti BMW, a 31-godišnjak neko drugo vozilo, čiji je posao bio da paze na policijske patrole i dojave mu ako uoče policiju.

Postupajući po tom dogovoru su, nakon što je 33-godišnjaka nazvala nepoznata osoba iz BiH te mu kazala gdje će ih i kada strani državljani čekati, optuženici su došli najprije na područje Dicma i preuzeli teretno vozilo marke Iveco Stralis zagrebačkih oznaka s priključnim vozilom. 

Kada su dobili točnu lokaciju na kojoj su bili ilegalni migranti, 33-godišnjak je krenuo teretnim vozilom prema Kijevu, Suhopolju, a ostala dvojica okrivljenika svatko u svom vozilu vozili su ispred njega. No kada su došli do dogovorenog mjesta shvatili su da od svega nema ništa jer je policija pronašla osobe koje su ih trebale čekati. Trojac je potom zaustavljen na području Polače i uhićen. Tužiteljstvo je u optužnici predložilo da se trojcu produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Dnevnik.ba