StoryEditor
Mostar

Tražite posao? Preko 500 mladih je posao pronašlo kroz projekt Your Job

Piše N. Turić  /  07.03.2022., 14:13h
U Mostaru je održan okrugli stol o nezaposlenosti i važnosti prvog radnog iskustva mladih. Pod pokroviteljstvom projekta Your Joba, koji nude savjetovalište u Banja Luci, Mostaru i Čapljini. Sudionici ovog projekta su Miroslav Valenta nacionalni koordinator Your Job projekta Caritasa BiH, Danijela Kegelj ravnateljica JU Dječiji vrtić i predsjednica Udruge Vedri osmjeh u Mostaru, Žana Mikulić pripravnica u Minoresu i Marinko Martinović mladi poduzetnik i poslodavac u projektu Your Job.
image

Miroslav Valenta

N. TURIć - Dnevnik.ba
Miroslav Valenta nacionalni koordinator Your Job projekta Caritasa Bosne i Hercegovine izjavio je kako projekt Your Job funkcionira putem savjetovališta za zapošljavanje u Banja Luci, Čapljini i Mostaru, te kroz savjetovališta mladima nude mogućnost kako da se uključe u tržište rada. 

„Bilo da se radi kroz pripravnički program, kroz stručne obuke, jačanje njihovih vještina ili program poduzetništva. Projekt financiraju donatori iz inozemstva prvenstveno Austrijska razvojna agencija Renovabis, mreža Caritas te fondacija Mozaik. Projekt za Bosnu i Hercegovinu vrijednost za ove tri prethodne godine je negdje oko 1,5 milijuna eura. Kroz projekt je prošlo negdje oko 2500 mladih, od toga je negdje oko 500 mladih uspjelo pronaći posao nakon završene projektne aktivnosti“, rekao je Valenta.

Valenta dodaje kako mladima individualno prave plan ovisno o njihovim kapacitetima i trenutnim znanjima. 

„Imali smo vrlo dobru suradnju s Interom, nekoliko škola gdje smo mladima nudili mogućnosti koje su već u tijeku školovanja da ostvare neka praktična iskustva rada na cnc strojevima“, kazao je Valenta. 

image

Danijela Kegelj

N. TURIć - Dnevnik.ba
Danije Kegelj ravnateljica Ju Dječiji vrtić Mostar i predsjednica Udruge Vedri osmjeh Mostar izjavila je kako je u ovom projektu uključeno dosta ljudi preko vrtića i udruge Vedri osmjeh u Mostaru. 

„Pripravnički staž su odrađivali u vrtićima i udruzi, a u udruzi smo imali instruktora iz krojenja i šivanja. Dvostruki je značaj ovakvih značaja prvo što pruža mladima mogućnost da se u toj prvoj godini preispitaju, osnaže, provjere, nauče stvari koji još nisu na fakultetu. A s druge strane je da im pošaljete poruku da nekog i briga što će biti s njima”, rekla je Kegelj. 

Marinko Martinović je poslodavac koji je pokrenuo vlastiti posao preko Your Job. 

„Uspio sam pokrenuti svoju poslovnu ideju koja je bila pokretanje vlastitog fitness centra koji se zove Masterfitnes centar. Uz pomoć vlastitih financijskih sredstava ali i uz pomoć od strane Your Job i njihovog granta koje mi je dosta pomoglo“, kazao je Martinović.

image

Žana Mikulić

N. TURIć - Dnevnik.ba
Žana Mikulić je pripravnica u humanitarnoj Udruzi Minores koja pomaže beskućnicima, socijalno ugroženim osobama i mladima. 

 „Zaposlila sam se u posredstvom Your Job projekta. Za projekt sam saznala preko preporuke prijatelja nakon završetka fakulteta i  neuspješnog traženja posla”, kazala je Mikulić. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 19:52