Tramišak je dužnosnicima Hrvata iz BiH u Kupresu predstavila, kako je rekla, golemi potencijal prekogranične suradnje.FOTO: HDZ BIH -
StoryEditor
potpora

Tramišak u Kupresu predstavila golemi potencijal prekogranične suradnje

Piše hina  /  14.01.2022., 21:07h
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak izjavila je u petak kako je hrvatska vlada iz fondova Europske unije za teritorijalnu suradnju izdvojila 30 posto sredstava za projekte s BiH i Crnom Gorom kako bi se zadržalo tamošnje Hrvate.

Zajedno s ministrom gospodarstva i održivom razvoja Tomislavom Ćorićem,Tramišak je dužnosnicima Hrvata iz BiH u Kupresu predstavila, kako je rekla, golemi potencijal prekogranične suradnje.

"Prvi korak koji je učinila Hrvatska jest da je iz sredstava koje je imala na raspolaganju za teritorijalnu suradnju odredila 30 posto sredstava za suradnju s BiH i Crnom Gorom. Zajedno možemo sačuvati narod na ovome području. To je ono što je važno", rekla je ministrica.

Dodala je kako na području Hrvatske i BiH prevladavaju nepovoljni demografski trendovi i da sredstva Europske unije mogu pomoći u njihovom zaustavljanju.

"To je važna poruka da Hrvatska i ova vlada vode računa o suradnji i dobrosusjedskim odnosima s BiH, a dakako čine sve napore kako zajedno s našim općinama i gradovima snažnije pozicioniraje i jačale hrvatski narod u BiH", rekla je ministrica.

Hrvatska je za sedmogodišnje razdoblje za Europsku teritorijalnu suradnju i program Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora namijenila više od 67 milijuna eura.

Upitana o korištenju fondova Europske unije, ministrica Tramišak je pojasnila kako je Hrvatska u rangu drugih zemalja.

"Hrvatska je trenutačno na 64 posto iskorištenih sredstava, a verificiranih prema Europskoj komisiji 53 posto. Tu smo zapravo u prosjeku drugih država članica Europske unije. Taj veliki skok smo napravili u posljednjih godinu i pol do dvije dana. Naredne dvije godine očekujemo da ćemo maksimalno iskoristiti predviđena sredstva", rekla je.

Ministar Ćorić rekao je kako je Hrvatska snažan saveznik BiH i tamošnjih Hrvata ističući kako je najveća mogućnost suradnje u području turizma, poljoprivrede i očuvanja okoliša.

Dnevnik.ba

14. siječanj 2022 21:07