StoryEditor

Tragovi u slučaju ubojstva bankara Dedića vode do BiH?

Piše D  /  19.02.2020., 07:02h

Osim ispitivanja petero svjedoka, tužiteljstvo će zatražiti sudskomedicinsko vještačenje Tomislava Viktora Base koji je bio ranjen u ruku od metka koji je bio namijenjen Dediću, a zatražit će se i sudskomedicinsko vještačenje ozljeda Ibrahima Dedića. To vještačenje tada nije rađeno jer službeno nije bila otvorena istraga, ali postoji zapisnik o obdukciji na temelju kojega će se zatražiti sudskomedicinsko vještačenje.

Kako doznaje Jutarnji list, zatražit će se još neka dokumentacija koja bi trebala rasvijetliti neke okolnosti ubojstva, ali i vezano za profesionalni status okrivljenog Tomislava Base, natporučnika 2. gardijske brigade u HV-u, ali i još nekih osoba koje su se dovodile u vezu s Dedićevom likvidacijom.

Dokazi

U međuvremenu, trag mogao voditi do BiH, gdje bi trebalo istražiti sumnjive transfere velike količine novca u Promdei banku, navodi portal Žurnal blizak sigurnosnim službama.

Kako pak doznaje Jutarnji, istraga je trenutačno fokusirana na dokaze prikupljene u Hrvatskoj.

Bh. portal pak navodi kako je nedavno uhićenje Tomislava Viktora Base, kojega hrvatska policija izravno tereti kao izvršitelja tog zločina, povod da se istraži tko je i zašto zataškao sumnjive transfere desetaka milijuna njemačkih maraka u Promdei banku.

Sumnjivi transfer

Portal sugerira kako bi se Dedićevo ubojstvo moglo povezati s još jednim nerazjašnjenim zločinom, odnosno atentatom na nekadašnjeg doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara, koji je smrtno stradao u ožujku 1999. u Sarajevu, kada je eksplodirala bomba podmetnuta u njegov službeni automobil.

Pozivajući se na neimenovane policijske izvore, Žurnal tvrdi kako je Leutar istraživao pranje novca s računa Narodne banke BiH, odnosno sumnjivi transfer milijuna tadašnjih njemačkih maraka na račune u Dedićevoj banci.

Prebacivanje novca sa sigurnih računa Narodne banke BiH u Dedićevu Promdei banku obavljano je 1996. i 1997., a prema dostupnim informacijama, riječ je o najmanje 20 milijuna njemačkih maraka. I Ibrahim Dedić početkom 90-ih bio je uključen u transfer tadašnjih dinara u njemačke marke iz BiH i upravo je prema saznanjima hrvatske policije od dijela novca koji je zadržao za sebe osnovao Promdei banku.

Kasnije se tvrdilo da je ostao dužan milijunske svote njemačkih maraka i Narodnoj banci BiH, ali i da je zadržao novac za obnovu kuća stradalnika u BiH koji su donirale međunarodne organizacije, ali je Ibrahim Dedić sve to demantirao.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:44