Article_Top_970x250

Tragična nesreća prekinula snove: Dan kada su članovi Crvene Jabuke poginuli na putu za Mostar

velika tragedija

Tragična nesreća prekinula snove: Dan kada su članovi Crvene Jabuke poginuli na putu za Mostar

ruj 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Na današnji dan, 18. rujna 1986. godine, na putu za Mostar članovi "Crvene jabuke" doživjeli su tešku prometnu nesreću u Jablanici.

Na licu mjesta poginuo je basista grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe, Dražen Ričl (zvani "Zijo" i "Para") zadobio teške povrede, usljed kojih je podlegao 1. listopada 1986. godine.

Dražen Ričl, rođen u Sarajevu 12. ožujka 1962. godine, bio je glumac, komičar, nadrealista, jedan od pokretača "Novog primitivizma" ("New primitives"), gitarista nekoliko sarajevskih grupa, frontmen i jedan od osnivača "Crvene jabuke". Ričl je jedno vrijeme bio i gitarist sastava Elvis J. Kurtović, te glumac u Top listi nadrealista.

Basista grupe, koji je preminuo na licu mjesta, Aljoša Buha rođen je 4. siječnja 1962. godine, u Zenici. Živio je i odrastao u istoj zgradi u kojem i još jedan član grupe, Darko Jelčić – Cunja. Bili su kao braća. Osnovnu i srednju školu je završio kao izvrstan učenik. Bavio se sviranjem, pisanjem i volio je čitati, prenosi Pogled.ba.

Dnevnik.ba