StoryEditor
bundestag

Totalni raspad njemačke ljevice: "Ovo je svakako povijesna prekretnica i gorak poraz za sve nas"

Piše desk  /  07.12.2023., 11:28h

Krajnja politička ljevica Njemačke (Die Linke) najavila je kako će i službeno raspustiti svoju parlamentarnu frakciju nakon što je jedna od najpoznatijih dužnosnica stranke Sahra Wagenkrecht formirala zasebnu političku opciju.

Zastupnik Ljevice Dietmar Bartsch komentirao je ovaj potez stranke te je rekao kako je cjelokupna situacija gorak poraz za njih.

"Ovo je svakako povijesna prekretnica i gorak poraz za sve nas", rekao je Bartsch.

Zastupnici Ljevice ostat će i dalje članovi njemačkog Bundestaga, ali više neće biti dio službenog kluba zastupnika.

Raspuštanje parlamentarne frakcije ujedno znači da stranka gubi financijsku podršku te će biti prisiljena da otpusti određene kadrove i izvrši likvidaciju imovine.

Raspuštanje Ljevice dolazi nakon što je Wagenknecht podnijela ostavku te je osnovala novu stranku povlačeći sa sobom i devet parlamentaraca Ljevice.

"Wagenknech je kritizirala vojnu podršku Njemačke Ukrajini te je pozvala na obnavljanje odnosa a Moskvom. Njeni politički pogledi na Rusiju stvorili su i duboke podjele unutar stranke", piše Politico.

Iako su najavili kako će obnoviti frakciju stranke na narednim izborima, Ljevica se suočava sa velikim padom popularnosti. Prema posljednjim anketama, stranka uživa samo tri posto podrške što je znatno ispod praga potrebnog da se uđe u parlament.

Da bi stranka mogla formirati klub zastupnika u Bundestagu potrebno je najmanje 37 parlamentaraca. Nakon što su brojni članovi napustili stranku, Ljevica sada ima 28 zastupnika.

Nakon svih događaja, stranica Bundestaga je vrlo brzo ažurirana te se sada na mjestu gdje su se nalazili podaci o Ljevici nalazi samo "Error 404" kao znak da stranica, odnosno podaci, više ne postoje.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 03:18