StoryEditor

Totalni debakl Milana Bandića, u Saboru više neće biti ni Marasa

Piše D  /  06.07.2020., 08:07h

No, dok je Bernardić ipak osvojio više od 13.300 preferencijalnih glasova i bez problema ušao u Sabor, s istim se ne može pohvaliti i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je doživio totalni debakl. Bandić je bio na prvom mjestu liste svoje stranke u II. izbornoj jedinici te je osvojio 1686 preferencijalnih glasova (na obrađenih više od 95 posto biračkih mjesta). Cijela lista osvojila je mizernih 2,2 posto te su bili tek na 9. mjestu. Što znači - ništa od Sabora.

No, Bandić nije jedini koji je pognute glave završio ove izbore. Plenkovićev oponent na unutarstranačkim izborima Miro Kovač stavljen je na 14. mjesto HDZ-ove liste u VI. izbornoj jedinici, ali uspio je osvojiti tek 4 posto preferencijalnih glasova s liste, što brojkama iznosi nešto manje od 2000. U svakom slučaju, nedovoljno za Sabor.

Tamo neće biti ni Steve Culeja koji s 14. mjesta HDZ-ove liste u V. izbornoj jedinici neće više biti zastupnik - on je osvojio nešto više od 5 posto preferencijalnih glasova, 3669 ukupno.

Gubitnik je svakako i Željko Kerum čija je lista u X. izbornoj jedinici osvojila nešto više od 2 posto glasova, a on sam oko 2600 preferencijalnih glasova, također ni blizu dovoljno za prelazak izbornog praga.

Jedan od najvećih gubitnika je svakako i Ivan Vrdoljak - kandidat koji se kao fol "vratio u Osijek" osvojio je tek 646 preferencijalnih glasova na listi HNS-a koja je s 4,6 posto glasova ostala ispod izbornog praga.

Na kraju, iako tehnički nije gubitnik budući da ulazi u Sabor, valja spomenuti mizeran rezultat tajnika SDP-a Nikše Vukasa koji je s 3. mjesta SDP-ove liste u I. izbornoj jedinci osvojio tek 132 preferencijalna glasa. A gubitnik je svakako i Gordan Maras, jedan od dugo najglasnijih zastupnika u Sabor više neće, budući da sa 6. pozicije liste Restart koalicije nije skupio dovoljno preferencijalnih glasova da bi izborio novi mandat. tek njih 2800, ili nešto više od 7 posto.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:48