StoryEditor

Tony Cetinski oslobođen - nije kriv za nesreću u kojoj je smrtno stradao Ibrahim Kevljanin

Piše D  /  10.09.2019., 02:09h

Tony Cetinski nije kriv za nesreću, odlučilo je Sudsko vijeće, javlja Jutarnji list.

Podsjetimo, nesreća se dogodila 3. studenoga 2017. godine u Pustoj ulici u Rovinju, jednoj od najnepreglednijih ulica u starom dijelu toga grada, gdje je pjevač svojim Mercedesom tog kobnog dana usred zavoja oko 14 sati naletio na čovjeka koji je ležao na cesti, pregazio ga, te je slučaj završio smrtnim ishodom.

Suđenje u ovom slučaju započelo je 22. svibnja, a prošlog tjedna je zaključeno završnim riječima.

Državno odvjetništvo tvrdilo je da je pjevač trebao prilagoditi brzinu i biti pažljiviji te da je preduboko bio zavaljen u sjedalo.

Kako piše u Kaznenim zakonu, onaj tko kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazove opasnost za život ili tijelo kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Ako je to djelo počinjeno iz nehaja, kazna zatvora je tri godine, a ako je kaznenim djelom prouzročena smrt jedne ili više osoba, kazna zatvora je od jedne od osam godina.

Vještačenje prometnog vještaka Zvonka Ivašića bilo je ključno u ovom slučaju, a kazao je da se nije mogla utvrditi brzina kretanja automobila prije same nesreće jer nije bilo tragova kočenja.

Potvrdio je i da je ulica jako nepregledna, kao i zavoj iza kojega se nalazio Ibrahim Kevljanin ležeći na cesti u teškom alkoholiziranom i lošem zdravstvenom stanju, te da se vozilo Cetinskog kretalo ispod 50 kilometara na sat.

Prema njegovoj rekonstrukciji događanja, vozilo se moglo kretati oko 33 kilometra na sat, ali točna brzina se ne zna. Zna se samo, kazao je dalje, da se nesreća mogla izbjeći da je vozio ispod 18,4 kilometra na sat i da je na vrijeme vidio Kevljanina i krenuo s kočenjem. Kazao je i da vozač koji vozi takav automobil kakav ima Cetinski mora na tom dijelu ceste paziti i da ne “zakači” dijelove zgrada budući da je ulica iznimno uska.

Vještak je rekao da bi Cetinski bio vidio čovjeka koji leži na cesti da nije sjedio, kako je više puta kazao, “duboko zavaljen u sjedište” automobila.

Uočio bi ga bio tek da je podignuo glavu i tijelo za 10 centimetara. To je njegovo saznanje iznjedrila rekonstrukcija nesreće godinu dana nakon kobnog događaja u Pustoj ulici, gdje je vještak zajedno s Cetinskim prošao više puta isti put kako bi utvrdio je li pjevač mogao ili nije mogao vidjeti nesretnog Kevljanina. Snimka te rekonstrukcije prikazana je u sudnici.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:21