StoryEditor

Tomo Vidović: Članstvo u SDP-u BiH za mene je završena priča

Piše D  /  24.06.2019., 09:06h

Članstvo u SDP-u BiH za mene je završena priča, kazao je Tomo Vidović, bivši dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za “Avaz”, nakon što je donio odluku o napuštanju stranke.

- Osnovni motiv da tako postupim, poslije 48 godina kontinuiteta u političkom djelovanju, je način toka i ishod  Kongresa SDP-a BiH. Podnio sam amandmane u ime grupe nas pet izaslanika iz organizacije Tuzlanskog kantona, vrlo precizne i argumentirane, međutim, ništa.  Ispostavilo se da smo mi iz Kantonalne organizacije Tuzla pobijeđeni na Kongresu - kazao je Vidović.

On je naveo kako se površnu pristupilo izmjenama Statuta SDP-a BiH s intencijom da se ubuduće predsjednik stranke bira samo po onom modelu “jedan član, jedan glas”.

- Isključuje se pravo članova SDP-a da isto tako biraju predsjednike kantonalnih i regionalnih, odnosno gradskih i općinskih organizacija. Nego će se to raditi na izvještajno-izbornoj konferenciji, tu bude oko 100 izaslanika i mogu se raditi razne manipulacije – kazao je Vidović.

Kao jedan od razloga napuštanja stranke, Vidović je naveo i narušavanje unutarnjeg jedinstva u SDP-u BiH, brisanjem odredbe prema kojoj su, kako je kazao, općinske i gradske organizacije bile u obvezi da provode stavove, odluke i zaključke kantonalnih organizacija SDP-a BiH.

- Prije toga je propisano da dužnost kantonalnih organa uvažava prijedloge i mišljenja općinskih organizacija, dakle dvosmjerna komunikacija, to se sad briše i u principu niko nije obvezan da poštuje ništa. Naš bajni gradonačelnik je autor svega toga (Jasmin Imamović, op.a.). On to objašnjava razvijanjem lokalnog patriotizma umjesto kantonalnog patriotizma. Osnovni motiv je namjera našeg gradonačelnika da iz sjene preuzme upravljanje KO, da on postavlja svoje ljude. – kazao je Vidović.

On je naveo i kako je grupa iz Tuzle prethodno osuđena na Glavnom odboru SDP-a, iako su postigli povijesni rezultat na nivou Tuzlanskog kantona.

- S dubokim emocijama, s osjećajem gorčine i tuge sjeo jutros i napisao to što sam napisao, detaljno, i proslijedio. Bili su neki pozivi, mole me mogu li ja to povući. Rekao sam ne, ja nikada nisam odstupao od odluka o kojima dobro razmislim, koje analiziram i tek onda povučem poteze.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:41