Article_Top_970x250

Tomislav Horvatinčić oslobođen svih optužbi: "Nije bio ubrojiv, razlog sudara je gubitak svijesti"

ZA SMRT TALIJANSKOG PARA

Tomislav Horvatinčić oslobođen svih optužbi: "Nije bio ubrojiv, razlog sudara je gubitak svijesti"

lis 13, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Danas u podne na Općinskom sudu u Šibeniku Tomislav Horvatinčić je nepravomoćno oslobođen svih optužbi. Horvatinčiću se sudilo da je 2011. godine gliserom naletio na jedrilicu i u teškoj pomorskoj nesreći skrivio smrt talijanskih supružnika.

Tomislav Horvatinčić je oslobođen svih optužbi na ponovljenom suđenju u Šibeniku. Upravo traje obrazloženje presude. 

"Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. Obzirom da se nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu“, obrazložila je presudu sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, prenosi Dnevnik.hr.

Sutkinja je u obrazloženju presude rekla da Horvatinčić to nije počinio niti iz namjere niti iz nehaja te da optužba nije dokazala optužni akt. Dodala je i da izostanak reakcija u trenutku nesreće daje činjenicu da je Horvatinčić bio bez svijesti.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je razlog sudara sinkopa, gubitak svijesti, zbog čega Horvatinčić nije bio ubrojiv.

Na presudu nezadovoljna stranka ima pravo žalbe o kojoj odlučuje Županijski sud. 

Nesreća u kolovozu 2011. godine

Horvatinčić je bio optužen da je u kolovozu 2011. godine kod Primoštena gliserom naletio na jedrilicu i u teškoj pomorskoj nesreći skrivio smrt talijanskih supružnika Francisca i Marinelle Salpietro.

Pravorijek će mu pročitati Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more, gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara, što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak u šibenskoj sudnici.

Dnevnik.ba

 

Tagovi:

Article_Bottom_970x250