MOSTAR, 28. travnja (FENA) – Knjige ”Sto ljubavnih i nijedna više” i ”Kaverne” autora Tomislava Domovića predstavljene su večeras u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. (Foto FENA/Mario Obrdalj)MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
kultura

Tomislav Domović u Mostaru predstavio knjige o obračunu s prošlošću i vjeri u budućnost

Piše fena  /  28.04.2022., 22:32h
Knjige "Sto ljubavnih i nijedna više" i "Kaverne" autora Tomislava Domovića predstavljene su u četvrtak navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

- Obje knjige imaju poveznicu u ljubavi. Knjiga "Sto ljubavnih i nijedna više“ strogo je, u klasičnom obrascu, tematski ljubavna. Knjiga "Kaverne" sadrži antiratne, bolne pjesme sabrane od 1989. godine među kojima postoje pjesme koje su proročki govorile o zlu koje dolazi onda kada se još nije osjetio miris rata. U toj knjizi postoje pjesme koje su nastale u razdoblju između 1991. i 1995. godine, a zatim nove pjesme koje su dodane u razdoblju do danas – kazao je autor Domović u izjavi za Fenu.

Smatra da se čitatelji mogu pronaći u obje knjige, navodeći kako je jedna knjiga trajni obračun s prošlošću, dok druga nudi stalnu budućnost.

- Ja oduvijek vjerujem u ljubav i mislim da je ona vodilja i jedino što nas može održati – dodao je on.

Autor je otkrio kako je danas prvi put došao u Mostar, grad kojega je dugo želio vidjeti, ističući da je ovaj trenutak za njega jedan poseban osjećaj.

Ivan Baković, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHK HB) koje je organizator predstavljanja istaknuo je kako su ove knjige doživjele izvrsne ocjene javnosti.

- Jedna od naših temeljnih zadaća je promovirati književno stvaralaštvo i sretni smo kada imamo priliku dovesti nekoga izvan Hercegovine. Ovakve susrete organiziramo i zbog upoznavanja, uspostavljanja suradnje, kontakta, ali i prijateljstva. A svakako je tu i ljubav i strast prema književnosti – podvukao je on.

Dodao je kako DHK HB pokušava zainteresirati javnost za književnost jer smatra da ljudi stalno moraju čitati kako bi gradili svoj rječnik i usavršili svoje izražavanje.

- Jedan književnik je rekao kako se kuća pravi od kamena, a književnost od riječi. Niti je svaka hrpa kamena kuća, niti je svaka hrpa riječi književnost. Mi večeras imamo u našem društvu potvrđenog književnika, a to nam je misija – zaključio je Baković.

U programu predstavljanja još su sudjelovale književnice Nada Đerek i Marija Pavković-Baković.

Tomislav Domović rođen je 1. kolovoza 1964. u Zagrebu. Poeziju objavljuje od sredine osamdesetih u gotovo svim relevantnim časopisima na području bivše države te u uglednoj emisiji "Poezija naglas". Vodio je zagrebačke književne tribine, uređivao rubriku "Prvotisak" u Slobodnoj Dalmaciji te kao urednik potpisao više prestižnih pjesničkih naslova u izdavačkoj kući "Perun", a dobitnik je i mnogih nagrada i priznanja.

Do sada je objavio osamnaest samostalnih zbirka te jednu kao koautor, a osim poezije piše i objavljuje osvrte, kratke priče, filmske scenarije i dramske tekstove. Iz tiska mu je početkom 2022. izišla pjesnička knjiga "Kaverne", sabrane stare i nove antiratne pjesme (1990. – 2021.).

Član je Hrvatskoga društva pisaca, Slavenske akademije i Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 23:42