StoryEditor

Tokić: Podržavamo SDP-ovog kandidata, besmislena je podjela Bošnjaka na ljevicu i desnicu

Piše D  /  31.05.2018., 11:05h

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta, kandidirao se za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, ali mu je kandidatura odbijena zbog neplaćene takse. Budući da ima mogućnost žalbe pitali smo ga hoće li je iskoristiti, na što smo dobili odgovor: "Neću se kandidiratii, podržat ću kandidaturu Denisa Bećirovića!"

Razloge zbog kojeg su u Bošnjačkom pokretu donijeli takvu odluku, predsjednik Sejfudin Tokić obrazložio je za Klix.ba na sljedeći način:

"Mi smo prije nekoliko dana dogovorili protokol s Denisom Bećirovićem. S obzirom na to da ima veliki broj kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i s obzirom na to da je razjašnjena kandidatura Denisa Bećirovića koja će okupiti više političkih stranaka, odlučili smo da ostanemo pri podršci Denisu Bećirovića. Ja se neću kandidirati."

Napomenuo je da će u petak, 1. lipnja, biti potpisan protokol u kojem će biti definirani uvjeti, kao i obveze u vezi sa zajedničkim djelovanjem Bošnjačkog pokreta i Socijaldemokratske partije BiH glede podrške kandidatu za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denisu Bećiroviću.

"U proteklih nekoliko dana mi smo imali niz sastanaka, i s Denisom Bećirovićem i s predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem, i danas smo usuglasili detalje koji će sutra biti priopćeni javnosti i koji će zvanično biti potpisani. Jedan od naših uvjeta za podršku bio je da se kandidatura udalji od potpuno nelogične i lažne podjele, na ljevicu, desnicu i centar. Nema kandidata ljevice i desnice, nego imaju kandidati bošnjačkog naroda, kojem je važna kandidatura budući da je Bosna i Hercegovina izložena otvorenim prijetnjama o podjeli, secesiji, negiranju suvereniteta od susjednih država, Hrvatske i Srbije", rekao je Tokić.

Poručio je kako je uvjeren da će Denis Bećirović biti izabran za člana Predsjedništva BiH budući da je najkompetentniji, najkonzistentniji i najvjerodostojniji političar koji se kandidirao.

"To je jedan od razloga zbog kojeg smo mi odustali od naše kandidature. Razmatrali smo da bude u okviru Bošnjačkog pokreta ili nezavisnog kandidata, a prije tri dana smo postigli sporazum o ovom protokolu koji će sutra biti objelodanjen. Bećirović je kroz svoje političko djelovanje pokazivao visok stupanj sličnosti sa stavovima i političkim djelovanjima koje je Bošnjački pokret iskazivao, odnosno koje sam ja iznosio. Ja tu ne vidim neku veću razliku", poentirao je Sejfudin Tokić za Klix.ba.

Obrazložio je da je potpuno lažna podjela na ljevicu, desnicu i centar u Bosni i Hercegovini, u ambijentu u kome je ugrožen mir, suverenitet države, nacionalna sigurnost, teritorijalni integritet...

"Pitanje ideoloških pozicija je potpuno politički neutemeljeno čak i kad treba odgovoriti na najbitnije izazove za našu državi i naš narod. Mi nismo država u kojoj bi se ljevica nadmetala oko poreskih stopa, socijalnih izdvajanja, proračunskih itd. Ovdje je pitanje ljevice i desnice potpuno suvišno. Nama na tarabama naših kuća u manjem bh. entitetu, na proslavama matura, na svadbama, stalno poručuju da će nas ponovo klati, da će podijeliti državu, da će organizirati novi genocid... Tako da ne znam kako to neko može gledati sa stajališta ljevice i desnice. Poštujem to, ali u ovom trenutku nijedno bitno pitanje nije pitanje ljevice i desnice, već pitanje opstanka i budućnosti države i naroda", poručio je Tokić.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 22:20