Article_Top_970x250

Todorićeva djeca i menadžeri su živjeli kao kraljevi, a sve na račun Agrokora

OPTUŽNICA OTKRIVA

Todorićeva djeca i menadžeri su živjeli kao kraljevi, a sve na račun Agrokora

stu 25, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Po nalogu Ivice Todorića i njegovih menadžera čak 2,3 milijarde troškova preknjiženo je naknadno kao troškovi inicijalne javne ponude, iako se uglavnom radilo o privatnim troškovima Agrokorovih menadžera, a ne pripremama koncerna za izlazak na burzu.

Iz detalja optužnice koja je dostupna Indexu vidljiv je luksuz koji su uživali menadžeri Agrokora i njihove obitelji, a istražiteljima je sporno što se radilo o privatnim troškovima koji su lažno prikazivani kao poslovni. 

Tako su pod troškove IPO-a proveli boravak Martine Todorić, supruge Ante Todorića u Hotelu Grand Canal u Veneciji u ožujku 2014., putovanje Ivana i Vesne Crnjac u Parizu iste godine. Skijanje obitelji Balent u Italiji Alta Badia-La villa, doček Nove 2014. godine u Istanbulu.

I troškovi sponzorstava preneseni su pod stavku inicijalne javne ponude, i to za portal Autograf Drage Pilsela i udruge Zviždač, kao i računi  za popravke automobila, održavanje broda, za vezove u ACI marini, Marini Frapa, Marini Sant Andrea.

Na račun Agrokora su Damir Kuštrak i supruga boravili u New Yorku 2015. godine, a Ante Todorić s obitelji je proveo uskršnje praznike u Dohi 2015. godine. 

Božić 2014. Ivica Todorić i članovi obitelji proveli su u Bangkoku, što je tvrtka platila 300.000 kuna. 

Projekt IPO: Od helikoptera do mjenica

I troškove koncesija za Villu Castello kao i građevinske radove na Vili Cameliji u Medveji plaćali su kao IPO, račune Hrvoja Balenta u Heraldijevom butiku u Veneciji, najam privatnog zrakoplova za Martinu Todorić u Milano i Vesnu Todorić u Barcelonu, troškove putovanja Ljerke Puljić s obitelji, kao i troškove poslovnih kartica članova uprave i drugih zaposlenika Agrokora. 

"Uvidom u strukturu troškova odnosno konkretne račune, prvo pozivom na „Projekt IPO" nisu iskazani u Računu dobiti i gubitka u godinama nastanka tih troškova, nego su vraćeni 6. travnja 2017., proizlazi da se u radi o raznim redovnim poslovnim troškovima koje je TD Agrokor d.d. plaćao s osnova kreditnih obveza, zatim osiguranja, troškova službenih vozila, troška helikoptera, najma privatnih zrakoplova, troškovi održavanja Jane, jahte u vlasništvu Agrokora d.d., zatim razni troškovi turističkih agencija, te troškovi eskonta mjenica vezano za poslove faktoringa", navodi se u optužnici.

Dnevnik.ba