StoryEditor

Todorićev odvjetnik jedini je Srbin koji je vidio mrtvog Miloševića u ćeliji

Piše D  /  11.08.2018., 10:08h

U intervjuu se osvrnuo na pravosuđe u Srbiji i njegove mane, utjecaj politike i medija na pravo, na obranu Miloševića te na ostale klijente. 

Todorićev odvjetnik

Novinar se osvrnuo na angažman Ivice Todorića i upitao ga kakav je status srpskih odvjetnika u inozemstvu. 

"Da, Ivica Todorić angažirao je naš ured, ali ne za obranu u Hrvatskoj, jer tamo nemamo pravo na obranu, već za pitanja pravne pomoći pred međunarodnim institucija i arbitražama. U Srbiji je parlament glasao ima li porezne utaje kod Miškovića, a u Hrvatskoj je parlament izvršio nacionalizaciju privatne firme. Iako hrvatska država nije imala ni jedan posto vlasništva u Agrokoru, donijela je zakon da u idućih godinu i nekoliko mjeseci vlasnik Agrokora, Todorić, neće upravljati svojom firmom. To ipak nije dozvoljeno, kao ni lešinarski odnos prema Agrokoru, i o tome će se raspravljati idućih nekoliko godina pred međunarodnim institucijama, ali sada je prerano o tome detaljno govoriti", rekao je Tomanović.

Miloševićevo pismo

Pričao je i o svojim iskustvima iz vremena kad je bio pravni savjetnik Slobodanu Miloševiću u Haagu. Ispričao je svoj posljednji susret s njim.

"Dan prije nego što je u ćeliji pronađen mrtav, Milošević me je zamolio da dođem nešto ranije kod njega u zatvor, i da njegovo, rukom napisano, pismo odnesem u rusku ambasadu, sa zahtjevom da se to pismo preda ruskom ministru Sergeju Lavrovu. U tom pismu se žalio da ga u Tribunalu truju i tražio je da ga Rusija spasi i zaštiti", priča Tomanović.

"Ja sam odmah predao to pismo u Ruskoj ambasadi, a prijem tog pisma je kasnije potvrdio i Lavrov. Dan kasnije, Milošević je pronađen mrtav", rekao je Tomanović, jedini građanin Srbije koji ga je vidio mrtvog u ćeliji.

Inzistirao je da ga vidi.

"Na tome sam inzistirao i usmeno i pismeno tog dana kada je pronađen mrtav. I nakon dosta prepirki dozvolili su mi da ga vidim. Sva vrata u zatvoru su bila zatvorena, sve ćelije zatvorene, nije se čula nijedna riječ, nijedan zvuk. Kada su konačno otključali njegovu ćeliju, Milošević je ležao mrtav na krevetu, prekriven djelomično plahtom, s otvorenom knjigom i naočalama na stolici pored kreveta", ispričao je Tomanović, koji je bio i jedini građanin Srbije koji ga je vidio mrtvog u ćeliji, kako navodi Nedeljnik.

Zastupao Miloševića

Zdenko Tomanović je beogradski odvjetnik najpoznatiji po tome što je zastupao Slobodana Miloševića. 

U intervjuu koji je prošle godine u travnju dao Večernjim novostima kazao je kako je tijekom procesa "spoznao sav jad političke elite". 

"Prisjećam se da je rekao da je tek u zatvoru otkrio koliko odvjetnici mogu biti značajni jer, kako je rekao - pokreću život", rekao je Novostima. 

"Dočekao me je obrijan, u odijelu. I pravni vandalizam kojem je bio izložen, i danonoćno upaljene reflektore u sobi koji su bili dio neprikladnog odnosa prema njemu, podnosio je sa gospodskom mirnoćom i intelektualnom superiornošću. Sve to je vidio, kako mi je rekao, kao "osvetu i kažnjavanje za to što smo branili svoju zemlju, što nismo dozvolili da NATO zločini ostanu sakriveni, jer smo pomagali svom narodu izvan Srbije i izborili se da stvore Republiku Srpsku

Biti pravni savjetnik Miloševiću u Hagu značilo je i kontaktirati sa vrlo širokim krugom ljudi. Od predsjednika stranih država i vlada, domaće državne i političke elite, akademika, nobelovaca, istaknutih stranih i domaćih intelektualaca, preko špijuna, ubojica, prevaranata, pa do ljudi čije su osobne ili obiteljske  tragedije bile takve da tu staje bilo kakva politička ili nacionalno obojena rasprava. To je značilo i spoznati Srbiju i srpski narod izvan Srbije, ali i sav jad naše političke elite", dio je Tomanovićevog intervjua.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:06