StoryEditor
zabrinjavajući signal

TKO ZNA, ZNA S kupljenim rumunjskim kupljenim diplomama Belgijancima "prave" zube

Piše fena  /  23.08.2023., 16:53h

U proteklih pet godina brojni strani stomatolozi su počinili niz prekršaja u Belgiji koji upućuju na prevaru, piše De Standaard.

Prema Flamanskom stomatološkom udruženju, to je zbog javnih škola u Rumuniji u kojima se prodaju stomatološke diplome.

Gotovo polovina novih stomatologa koji počinju raditi u Flandriji ima stranu diplomu, uglavnom iz Rumunije. To ne samo da uzrokuje probleme u pogledu jezičkih vještina, već prema Flamanskom udruženju stomatologa, stomatolozi s rumunjskim diplomama često imaju malo znanja o stomatologiji, javlja belgijska novinska agencija Belga.

- Kada izađu pred Komisiju za stručno priznavanje, ne mogu odgovoriti na najjednostavnija pitanja - kaže Frank Herrebout, predsjednik Stomatološkog udruženja. Međutim, Komisija ne može odbiti njihov zahtjev jer je Rumunija dio Europske unije. Kao rezultat toga, diplome se automatski priznaju.

Herrebout također ukazuje na velik broj ljudi iz Sjeverne Afrike s rumunjskim stomatološkim diplomama.

- Znamo za javne škole u Rumuniji gdje možete kupiti diplomu - rekao je. Istraživanja su pokazala da je u posljednjih pet godina otkriveno najmanje 27 slučajeva "namjerne prevare".

Flamanska ministrica zdravstva Hilde Crevits kazale je da je ovo "zabrinjavajući signal" i planira se konzultirati s Komisijom za stručno priznavanje o daljnjim koracima.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 04:59