Article_Top_970x250

TKO UPRAVLJA FEDERACIJOM? Novac uplaćen, federalna ministrica financija ne zna ništa o nabavci respiratora

hrvatski ministri u informacijskom mraku

TKO UPRAVLJA FEDERACIJOM? Novac uplaćen, federalna ministrica financija ne zna ništa o nabavci respiratora

tra 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ministrica financija u Vladi FBiH i zapovjednica Federalnog stožera Civilne Jelka Milićević komentarala je nabavku respiratora.

Ministrica Milićević za Fokus.ba otkrila je i skandaloznu informaciju da Vlada FBiH, a niti Federalni stožer CZ nisu dali suglasnost za nabavku ovih aparata.

Na upit, kako je onda uplaćeno 10,5 milijuna maraka za nabavku respiratora, a što je prilikom dočeka zrakoplova s ovom vrijednom pošiljkom u subotu potvrdio i premijer Fadil Novalić, od ministrice Milićević za ovaj portal nije stigao odgovor. No federalna ministrica financija se poslije javnosti obratila priopćenjem.

 

Prekršene sve procedure

Povodom informacija o nabavci 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, ministrica financija FBiH i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite, Jelka Milićević, smatra obvezom dati pojašnjenje javnosti da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu sudjelovale u navedenoj nabavci.

-Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od strane Federalnog stožera Civilne zaštite i pribavlja suglasnost Vlade Federacije BiH. Proceduru nabavke provodi Federalna uprava Civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv koronavirusa stigne, Federalni stožer usvaja odluku o njenoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena – naglašava ministrica Milićević, prenosi Fena.

Također podsjeća da je ne tako davno upozorila javnost kako izmjene u sastavu i obimu Federalnog stožera Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene.

-Zbog svega navedenog zaista je potrebito potpuno istražiti šta se desilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz budžeta FBiH – istaknula je ministrica Milićević koja je i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite, priopćeno je iz Ministarstva financija FBiH. 

Dnevnik.ba