StoryEditor
velika akcija uskoka

Tko su uhićeni: Bivši MMA šef koji je htio okretište tramvaja, direktor iz Ine...

Piše desk  /  27.08.2022., 17:19h

USKOK i policija provode veliku akciju koja je jutros rezultirala uhićenjima zbog zlouporabe i pranja novca na štetu Ine u trgovini plinom.

Uhićeno je više osoba i pretresi se obavljaju u četiri županije.

Među privedenima su, kako se doznaje, direktor sektora prirodnog plina u Ini Damir Škugor, njegov otac, vlasnici tvrtke OMS upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak (inače i predsjednik Hrvatske odvjetničke komore) i predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić, prenosi Index.

Dva najzvučnija imena su ona direktora u Ini Damira Škugora i ono Gorana Husića, bivšeg šefa MMA lige, kao i ono predsjednika Hrvatske odvjetničke komore Josipa Šurjaka. 

Škugor htio na još višu poziciju u HEP?

Damir Škugor je direktor Službe trgovine prirodnim plinom u Ini. Na toj je funkciji šest godina. Diplomirao je 2002. godine na Rudarsko-geološkom-naftnom fakultetu u Zagrebu te ima titulu diplomiranog inženjera naftnog rudarstva.

Karijeru u Ini počeo je u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina. U Ini je obavljao rukovodeće pozicije glavnog direktora INAgip-a, direktora Sektora komercijalnih poslova da bi 2016. godine prešao na čelo Inine Službe trgovine prirodnim plinom.

Zanimljivo je i da je Škugor, koji očito ima određene veze u politici premda se nigdje ne spominje da je član neke stranke, želio na još lukrativniju poziciju, u državni HEP. On se spominjao kao mogući novi čelni čovjek Hrvatske elektroprivrede. Kako je objavio Jutarnji, pozivajući se na neslužbene informacije, Škugor se i prijavio na natječaj odabira novog predsjednika i članova Uprave HEP-a koji je raspisan ranije ove godine, ali nikad dovršen.

Prijatelju Šurjaku, inače šefu odvjetničke Komore, sredio plin po smiješno niskim cijenama da bi ga ovaj preprodao po puno višim?

Škugor je, sumnjaju istražitelji, svom prijatelju Josipu Šurjaku omogućio da njegova tvrtka OMS upravljanje kupi plin po izuzetno niskim cijenama i proda ga po puno većim cijenama.

Šurjak, osim firme koja preprodaje plin ima i odvjetničku tvrtku, a šef je i Hrvatske odvjetničke komore. Diplomirao je 1994. na Pravnom fakultetu u Zagrebu. U Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore upisan je 1. siječnja 1998. sa sjedištem ureda u Zagrebu. Šurjak je bio predsjednik Odvjetničkog zbora Zagreb od 2015. do 2018. godine te član Upravnog odbora HOK-a i Izvršnog odbora HOK-a.

"Uhapsilo mi predsjednika Komore, a cijeli marifetluk skužio Ured za sprečavanje pranja novca jer su penzioneru na račun uplatili 100 mil. kuna. Srećom, Komora svake godine organizira predavanja o sprečavanju pranja novca koja su obavezna", objavio je na Facebooku odvjetnik Ismar Avdagić.

Uhićen i bivši MMA šef koji je htio okretište tramvaja

Uhićen je i Šurjakov partner u tvrtki OMS upravljanje Goran Husić koji je desetak godina bio direktor hrvatske MMA lige.

Javnost ga je izvan MMA svijeta mogla upoznati prije dvije godine zbog cirkusa oko okretišta tramvaja u Prečkom. Zavrzlama je izbila oko isplate naknade za zemljište na kojem se nalazi okretište. Husić je bio suorganizator prosvjeda, a u pozadini je bila njegova ambicija da dođe u posjed zemljišta na kojem se nalazi okretište tramvaja.

Kako je sam rekao, od svojih višedesetljetnih prijatelja, obitelji Maršanić koja je vodila dugu trakavicu s Gradom oko zemljišta na kojem se nalazi okretište, otkupio je sporno zemljište. 

Husićeva i Šurjakova tvrtka OMS upravljanje osnovana je krajem 2019. godine i do lani nije imala prihode. Lani je, pak, prijavila prihode od preko 220 milijuna kuna, točnije 223.227.200 kuna.

U 2021. nije povećavala ni smanjivala broj zaposlenih, a imala je jednog zaposlenika.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 20:07