StoryEditor
borci iz mariupolja

Tko su dvojica Britanaca koji čekaju izvršenje smrtne kazne

Piše desk  /  09.06.2022., 17:57h

Radi se o bivšim borcima ukrajinske vojske koje su ruske snage zarobile u Mariupolju.

Dva Britanca i jedan Marokanac koje su zarobile ruske snage danas su proglašeni krivima i osuđeni na smrt na nepriznatom sudu samoproglašene Narodne Republike Donjeck, teritorija pod kontrolom proruskih separatista.

Radi se o bivšim borcima ukrajinske vojske koje su ruske snage zarobile u Mariupolju, prenosi Index.hr.

Aiden Aislin

Jedan od osuđenih Britanaca je Aiden Aislin (28), porijeklom iz Newarka. On je zajedno s obitelji preselio u Mikolajiv u Ukrajini 2018. godine. Iste godine postao je marinac u ukrajinskoj vojsci te se oženio Ukrajinkom.

Ranije se borio rame uz rame s kurdskim borcima u Siriji protiv terorista Islamske države. Otkad je zarobljen, ruski prorežimski mediji objavili su njegove fotografije i snimke, na kojima je izgledao natečeno, a na licu su mu se vidjele masnice. Jedna od snimki prikazivala je kako ga ispituju

Shaun Pinner

Drugi danas osuđeni Britanac, Shaun Pinner, ima 48 godina i potječe iz Bedforshirea. Njegova obitelj kaže da je bio ugledni pripadnik britanske vojske prije nego što se 2018. preselio u Ukrajinu, gdje je koristio svoja ranija iskustva kako bi obučavao ukrajinske vojnike.

"Shaun je uživao u ukrajinskom načinu života i smatrao je Ukrajinu svojom drugom domovinom posljednje četiri godine. Tijekom tog perioda upoznao je Ukrajinku koju je oženio, a koja je fokusirana na humanitarni rad u svojoj zemlji", poručila je njegova obitelj.

Pinnerov trogodišnji ugovor trebao je isteći krajem ove godine te se nakon toga planirao baviti humanitarnim radom, navodi njegova obitelj.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 19:32