Article_Top_970x250

TKO ŠIRI MRŽNJU? Riječ "krmak" na forumu Klix.ba se pojavljuje 438, a na forumu Herceg Bosne svega 45 puta

IZ HAJKE U HAJKU

TKO ŠIRI MRŽNJU? Riječ "krmak" na forumu Klix.ba se pojavljuje 438, a na forumu Herceg Bosne svega 45 puta

svibnja 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Postoje li sličnosti između posljednjeg slučaja iz Stoca i slučaja Pokvić iz Uskoplja? Tko zapravo koristi riječ "krmak"?

Riječ "krmak" se na forumu sarajevskog portala Klix.ba pojavljuje 438 puta, dok se na forumu HercegBosna.org javlja svega 45 puta. Razlika u broju javljanja ove riječi na spomenutim forumima je drastična i pokazuje koliko često se riječ "krmak" koristi u bošnjačkom a koliko u hrvatskom jeziku, odnosno kod govornika tih jezika.  Dva foruma se pak približno podjednako aktivna.

Varijacija over riječi - "krmci", na forumu Klix.ba se javlja 65 puta a na forumu Herceg Bosne svega tri puta.

Ovo mini-istraživanje smo napravili nakon što su u Stocu osvanuli grafiti kojima su oskvrnuti spomenici žrtvama iz 2. svjetskog rata te bošnjačkim žrtvama iz posljednjeg rata. Naravno, sarajevska javnost je odmah za ovo nedjelo okrivila Hrvate, pokušavajući ih prikazati kao fašistički element u BiH. Nisu dakle pokušavali diskreditirati bilo kakve politike, nego upravo građane BiH hrvatske nacionalnosti.

Problem je, pak, što se na hrvatskom govornom području riječ "krmak" vrlo rijetko koristi i zapravo je danas prilično arhaična riječ.

"Oštećeni i išarani su središnji spomenik palim borcima NOR-a i žrtvama fašizma, kao i ploča pred Koštanom bolnicom, koncentracijski logor i mučilište HVO-a i HV-a za Bošnjake Stoca", napisao je na svom profilu aktivist i nekadašnji lokalni političar Demir Mahmutćehajić, čovjek koji je osuđen zbog nasilnog prekidanja posljednjih lokalnih izbora u Stocu.

Njemu se pridružio i Stočanin Amer Obradović, inače zastupnik u Parlamenta FBiH, koji kaže kako je "ovo jedan od dokaza zašto je organiziranje mise za žrtve Bleiburga pogrešno, jer to budi povijesni revizionizam i neofašizam kojeg u Stocu još od početka devedesetih ne manjka". 

Podsjećamo, prošloga ljeta Uskoplje je potresao slučaj Pokvić, koji je za cilj imao sotonizirati tamošnje Hrvate i prikazati ih kao fašiste.

Tako je 5. kolovoza prošle godina Adis Pokvić išarao vlastiti automobil kao i kuće u vlastitom susjedstvu u mjestu Krupa kod Uskoplja kako bi izazvao međunacionalne sukobe u ovom gradu. Tako je pisao bizarne parole poput "Biće opet Srebrenica" ili "Uskoplje balije" i slične gluposti, koje Hrvati jednostavno u svom jeziku ne koriste. To je Pokvić kasnije i sam priznao.

Tad je sarajevska javnost bila pokrenula hajku na Hrvate Uskoplja, a kasnije se rijetko tko ispričao zbog širenja govora mržnje prema nedužnim stanovnicima Uskoplja.

Slično je i sa slučajem u Stocu koji budi opravdanu sumnju da je riječ o novoj podvali kojoj je cilj sotonizirati hrvatski narod s jedne strane, ali i skrenuti pozornost s afera s malinama i respiratorima kao i mobilizirati bošnjačko stanovništvo pred nadolazeće izbore.

Dnevnik.ba