StoryEditor
analitičar Goran Bandov

"Tko prvi baci bombu, mora računati da će druga biti bačena na njega"

Piše desk  /  21.09.2022., 21:19h

Goran Bandov, analitičar i poznavatelj međunarodnih odnosa sa zagrebačkog Sveučilišta, za RTL je govorio o izazovima pred Rusijom, svijetom, ali i Hrvatskom. Bandov kaže da nuklearno oružje još nije opcija, unatoč Putinovim prijetnjama.

"Sigurno u ovom momentu nuklearno naoružanje još nije opcija. On još nije stjeran u kut, ako ikad bude bio stjeran u kut, onda ćemo moći ozbiljnije razgovarati. To bi značilo da nema apsolutno ni jednu opciju, da ga njegov narod stjera.

U ovom momentu još nismo u toj fazi, on ima još cijeli niz opcija koje može koristiti u ovom ratu i nuklearno je samo faza zastrašivanja. Ona je ružna, strašna i opasna, ali je još daleko od pritiskanja bilo kakvog gumba", rekao je Bandov za RTL.

"Tko prvi baci bombu, mora računati da će druga biti bačena na njega"

"U tome sigurno svi gube, uključujući i Rusiju. Onaj tko baci prvu bombu, mora računati da je druga već kod njega i da će biti bačena na njega. To je jedna vrlo, vrlo opasna eskalacija koja sumnjam da će se dogoditi. Nema u ovom momentu prikazivanja da bi to išlo u tom smjeru.

Zapravo se radi o jednoj klasičnoj metodi zastrašivanja koja jest doktrina zastrašivanja, da plašite nekog na suprotnoj strani da ćete ga napasti. Današnji govor ne razlikuje se previše od dosadašnjih. Kada ga analizirate, više-manje sve elemente ima prethodnih govora. Jedina razlika je pitanje mobilizacije", govori Bandov.

"Poziv na djelomičnu mobilizaciju kod Rusa može stvoriti osjećaj da je rat sada i u Rusiji"

Bandov navodi da bi Putinov poziv na djelomičnu mobilizaciju kod Rusa mogao stvoriti osjećaj da direktno sudjeluju u ratu. 

"Ono što sigurno može stvoriti je osjećaj da je rat sada i u Rusiji. Da Rusi direktno sudjeluju u tom ratu. Dosad su značajno bili pošteđeni tog osjećaja i rat se za njih događao negdje jako daleko. Njihov život donekle je tekao redovnim putem, donekle su bili zaštićeni. S ovim momentom, da možete u pet ujutro dobiti poziv, trebate biti spremni i sjesti u autobus i da idete na bojišnicu.

Mobilizacija je bila logičnija prije nekoliko mjeseci. Vjerojatno negdje u travnju bi bila puno logičnija, ali mobilizacija je nešto što je Putin stalno izbjegavao. Vidimo da i sad nije raspisao opću mobilizaciju, nego djelomičnu. Mobilizacija je ulazak rata u samu Rusiju. Bilo bi logičnije da je to napravio ranije i da je imao više vojnika na terenu. Sada dovesti nekoga iz bilo kojeg grada u Rusiji na bojišnicu bez ikakve pripreme neće biti tako jednostavno. To nije vojnik kakvog trebate na terenu", objašnjava Bandov.

Bandov kaže da Zapad neće priznati referendume

Po pitanju referenduma koji se održavaju u pojedinim okupiranim dijelovima Ukrajine o pripojenju Rusiji, Bandov kaže da ih Zapad neće priznati. 

"Oni nisu s međunarodnim javnim pravom, ali nisam siguran da Putin gleda što je međunarodno javno pravo jer ne bi krenuo uopće u rat. Ti referendumi će, ako rezultat bude pozitivan, da ti teritoriji za rusku državu jesu dio Rusije i da postaju suvereni teritoriji ruske federacije. To za Zapad ne znači ništa, Zapad to neće nikako priznati. Rusi se mogu pozvati na svoju doktrinu, da mogu štititi svoj teritorij i, naravno, opet mogu zastrašivati nuklearnim naoružanjem", komentirao je Bandov za RTL.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:01