StoryEditor
analiza

Tko predstavlja većinsku volju bošnjačkih birača, SDA ili Osmorka? Što kažu brojke?

Piše desk  /  21.12.2022., 21:27h

U javnosti se u posljednje vrijeme postavlja pitanje tko je legitimni predstavnika Bošnjaka SDA ili stranke “Osmorke”, odnosno tko od ta dva bloka predstavlja većinsku izbornu volju bošnjačkih birača izašlih na izbore?

Lider SDA Bakir Izetbegović neprestano ponavlja kako je njegova stranka izborni pobjednik te da ju se ne smije zaobići u formiranju vlasti. Izetbegović pri tom navodi i kako SDA ima većinu (12 izaslanika) u Klubu Bošnjaka u federalnom Domu naroda, što joj daje mogućnost da jedina predloži bošnjačkog (do)predsjednika FBiH, budući prema Schmidtovim nametnutim izmjenama Izbornog zakona najmanje 11 izaslanika ima pravo predložiti kandidata za predsjednika odnosno dopredsjednika FBiH.

U javnosti se u posljednje vrijeme postavlja pitanje tko je legitimni predstavnika Bošnjaka SDA ili stranke “Osmorke”, odnosno tko od ta dva bloka predstavlja većinsku izbornu volju bošnjačkih birača izašlih na izbore?

Prema podatcima koje je nedavno objavio Denis Zvizdić, visoki dužnosnik Naroda i pravde, stranke “Osmorke” su na razini Federacije dobile 364.590 glasova, a SDA čak 30 posto manje- 238.116 glasova.

Na razini BiH za osam bošnjačkih stranaka povezanih koalicijskim sporazumo glas je dalo 365.759 birača, dok je SDA osvojila 243.415 glasova. Iz ovih podataka jasno je koji blok podržava većina birača, koji su, da se ne lažemo, predominantno Bošnjaci, piše Hrvatski Medijski Servis.

Nameće se pitanje otkuda onda SDA-u većina – 12 izaslanika u Klubu Bošnjaka, a “Osmorci” 10? Zar ne bi trebalo biti obrnuto? Naravno da bi da SDA do većine u Klubu Bošnjaka nije došla na, po svim indicajama, koruptivan način. Naime, jednog izaslanika iz Tuzlanske županije SDA je osigurala nakon što su se, preko noći, dvojica zastupnika PDA-a Jakub Suljkanović i Senad Alić priklonili SDA-u u čemu je važnu ulogu imao SDA-ov živinički tajkun nadimka “Hodža”. PDA-ov zastupnik iz Posavske županije Mujo Puzić kada su se birali izaslanici za Dom naroda naglo se razbolio i nije došao na sjednicu pa je izabran SDA-ovac, dok je jedan zastupnik NIP-a iz Bosansko-podrinjske županije također “preletio” u SDA-ovo jato. Osmorka je, tako, izgubila trojicu u Klubu Bošnjaka, koje je dobila SDA, podsjeća HMS. Ne zaboravimo da je i žrijeb prevagnuo u korist SDA pri izboru izaslanika iz Hercegbosanske županije.

No i bez toga, da nije bilo “kupovine” zastupnika SDA bi imala 9, a Osmorka 13 izaslanika u Klubu Bošnjaka. Takav omjer između SDA i Osmorke upravo je srazmjeran broju osvojenih glasova jednog i drugog bloka za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i Parlamenta BiH.

Da je BiH pravna država, da ima neovisno i efikasno pravosuđe, već bi bila provedena istraga o tome je li SDA ili netko u njezino ime podmitio zastupnike iz Tuzlanske, Posavske i Bosansko-podrinjske županije i ako se dokaže da jest, oni koji su dali mito bili bi sankcionirani kao i oni koji su mito primili, ne samo novčano već i oduzimanjem mandata, čime bi se izbjegle blokade u formiranju vlasti u Federaciji BiH koje najavljuje SDA.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 18:52