StoryEditor

Tko je strastveni pušač koji je preporodio Chelsea?

Piše D  /  03.11.2018., 05:11h

Protekle sezone, pod vodstvom Antonija Contea, Chelsea je prvenstvo okončao na petoj poziciji sa 70 bodova, čak 30 bodova manje od aktualnog prvaka Manchester Cityja, prenosi Index.hr.

U tekućoj sezoni, nakon nepotpunog 11. kola, Chelsea se nalazi na trećoj poziciji s 24 boda bez ijednog poraza i s dva boda manje od vodećeg Manchester Cityja.

Tajna Chelseajeva preporoda  Sarri-ball

Engleske medije intrigira, pomalo i fascinira stil koji je Maurizio Sarri nametnuo i kojim Chelsea pridobiva sve više simpatija širom Europe.

Sarri-ball tvorevina je, kako i ukazuje naziv samoga pojma, nogometom zaluđenog Talijana. Unikatan, ali vrlo složen sustav, temeljen na agresivnoj i kompaktnoj obrani kojoj je konstantni pritisak primarna zadaća te fluidnoj i vertikalnoj igri s naglaskom na posjed, naziva se i sarizmom u čast njegova idejnog začetnika. 

Maurizio Sarri "vertikalnom tiki-takom", kako engleski mediji opisuju Chelseajevu igru u tekućoj sezoni, s čuvenom formacijom 4-3-3 služio se i proslavio u Empoliju i Napoliju. Višeput su europski mediji izvještavali kako Napoli, u vrijeme Sarrijeva mandata, iz tjedna u tjedan prezentira estetski najljepši nogomet Starog kontinenta. 

"Morate se zabavljati. Nogomet ne smije biti dosadna obveza", svojedobno je izjavio Maurizio Sarri i razotkrio svoju trenersku filozofiju i mantru kojom se vodi. 

Sarizam, pojam koji bi se uskoro mogao ukorijeniti u nogometnu trenersku metodologiju, još je mnogima nedokučiv.

"Sarri-ball teško je objasniti. Nalikuje orkestru. Trebate ga vidjeti, odnosno doživjeti jer drugačije ga je nemoguće shvatiti", pokušao je plastično za Chelseajevu televiziju pojasniti Sarrijev prisni pomoćnik Gianfranco Zola.

Pasionirani pušač sklon perfekcionizmu i praznovjerju

Uvelike je lakše opisati lik i djelo osebujnog i autentičnog, povučenog i uglađenog te ležernog Napolitanca uvijek viđenog u trenirci.

"Zbog nogometa je digao ruke od bankarskog posla. Živio je i živi u vjeri da nogometu podari neku novu, dosad neviđenu notu. Igrače gleda kao na djecu kojoj u vrijeme rada želi osigurati zabavu. Inzistira da strast bude sveprisutna. S njim se uglavnom sve svodi na zabavu", potvrdio je Gianfranco Zola.

Osim po pasioniranoj sklonosti duhanu, Maurizio Sarri poznat je i kao okorjeli perfekcionist. Svojom svojstvenom posvećenošću i pedantnošću u samo je nekoliko godina stekao mjesto među predvodnicima moderne struje talijanske trenerske škole.

Do 2012. godine bio je prilično marginaliziran i nepoznat široj javnosti jer se dvadesetak godina kalio vodeći talijanske niželigaše. U Empoliju je između 2012. i 2015. privrijedio status trenerske nade, a s Napolijem se tijekom posljednje tri godine lansirao u orbitu najcjenjenijih trenera današnjice. Premda još nije osvojio nijedan trofej.

"Nekada radim u trening-kampu, nekada kod kuće. Svoj posao gledam kroz prizmu zadovoljstva. Prethodnih sam dana dvanaest ili trinaest sati u prosjeku provodio gledajući utakmice Cardiffa, PAOK-a i West Hama", otkrio je 59-godišnji Talijan engleskim novinarima na početku sezone.

Tražeći rijetke mane, kritičari Sarrijeva rada učestalo ukazuju na njegovu opsesivnu naklonjenost praznovjerju.

"Nevjerojatno je jednostavan čovjek, ali - kao i svi mi - drži do praznovjerja i nekih svojih vjerovanja", rekao je Chelseajev pouzdani veznjak Jorginho u mikrofon klupske televizije i na primjeru detaljizirao:

"Nikada ne dodiruje loptu koja se nalazi unutar terena, pa čak ni kada gubi i kada je svaka sekunda dragocjen."

Dok se Englezi tek privikavaju na Sarrijeve rituale, Talijani su ih već prostudirali. Ćudljivog i revolucionarnog vizionara na globalnoj su razini okarakterizirali kao vjerojatno najpraznovjernijeg nogometnog trenera.

Kao već legendarne primjere otkrili su kako na stadion pred početak utakmice uvijek želi ući poslije suparničkog trenera, kao i da je na parkingu bivšeg kluba Sansovina uvijek parkirao na identičnom mjestu. Jednom je "njegovo" parkirno mjesto bilo zauzeto, pa je navodno izgurao drugi automobil kako bi nastavio sa svojom ritualnom tradicijom.

Možda je Sarrijevo vjerovanje u djelovanje neobjašnjivih sila zapravo tajna njegova uspjeha.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:12