StoryEditor
simbol slobode govora

Tko je Salman Rushdi - čovjek koji se krio od ajatolahove fetve

Piše hina  /  12.08.2022., 20:56h

I dvadeset godina nakon što ga je Iran fetvom osudio na smrt, britanski književnik Salman Rushdie i dalje neumorno brani slobodu govora osuđujući radikalni islamizam jednako koliko i autocenzuru Zapada.

"U ime Boga svemogućeg... Obaviještavam sve muslimane da je autor knjige Sotonski stihovi... osuđen na smrt. Pozivam sve gorljive muslimane da ga brzo smaknu. Neka vas Bog sve blagoslovi", objavio je 14. veljače 1989. ajatolah Homeini, vrhovni vođa iranske Islamske revolucije.

Homeini je u tom vjerskom ukazu ocijenio da je Rushdie sadržajem Sotonskih stihova počinio svetogrđe protiv islama.

Rushdie, britanski pisac rođen u Indiji, nakon proglašenja fetve godinama se krio od javnosti.

Pošto su 1998. iranske vlasti objavile da neće pokušati primijeniti fetvu, Rushdie se počinje pojavljivati na glamuroznim večerama, uz prelijepe pratilje, a nakon razvoda od četvrte supruge 2007., viđaju ga u pratnji američke glumice Pie Glenn.

Međutim, u srijedu su iranske vlasti upozorile da je osuda na smrt "još valjana".

Rushdie je u intervjuu za britanski dnevnik The Times u siječnju rekao kako "ne žali" što je napisao "Sotonske stihove" i tvrdi da nije nikada odustao od borbe protiv fundamentalizama, čak ni 2007., kada je od britanske kraljice primio plemićki naslov, a radikalni islamisti tada obnovili svoje prijetnje.

Rushdie je za Times rekao kako je svijet vjerovao da je fetva iz 1989. bila izolirani incident, no drži da je to bio sam uvod u napade kao što su teroristički napadi na New York 11. rujna 2001., na londonske željeznice 2005., te na indijski grad Mumbai 2008.

Zapad je, a poglavito London, previše dugo zatvarao oči pred prijetnjom dopustivši islamističkim skupinama slobodno okupljanje i djelovanje u Britaniji, drži Rushdie.

Također tvrdi da je fetva zastrašila zapadne mislioce te se oni suzdržavaju od svake kritike islama.

Sličnu je ocjenu iznio i britanski pisac Kenan Malik, također indijskog porijekla i također istaknuti borac za slobodu govora. Malik je za BBC rekao kako je uvjeren da bi danas bilo nemoguće objaviti "Sotonske stihove", a "prije 20 godina, čak i prijetnja smrću nije uspjela spriječiti objavu knjige".

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 00:33