StoryEditor
pad zrakoplova

Tko je raznio zrakoplov s ukrajinskim zarobljenicima: Rusima "sve jasno", Ukrajinci traže međunarodnu istragu

Piše fena  /  25.01.2024., 16:06h

Visoki ruski zastupnik izjavio je da je ukrajinska vojna obavještajna služba dobila 15-minutno upozorenje prije nego što je ruski vojni transportni zrakoplov s ukrajinskim ratnim zarobljenicima ušao u područje u kome je oboren u srijedu.

Moskva optužuje Kijev da je oborio avion Iljušin Il-76 u ruskoj oblasti Belgorod, ubivši svih 74-oro ljudi u avionu, uključujući 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika na putu da budu zamijenjeni za ruske zarobljenike. Ukrajina nije ni potvrdila ni demantirala tu tvrdnju, ali je zatražila međunarodnu istragu.

- Ukrajinska strana je službeno upozorena, a 15 minuta prije nego što je zrakoplov ušao u zonu dobili su kompletnu informaciju, a glavna obavještajna uprava Oružanih snaga Ukrajine potvrdila je prijem – poručio je Andrej Kartapolov kolegama zastupnicima iz vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, prenosi Reuters.

- Svi dobro znamo što se dalje desilo - dodao je Kartapolov, bivši general s bliskim vezama s ministarstvom obrane koji je sada na čelu ruskog parlamentarnog odbora za obranu.

Njegova tvrdnja u suprotnosti je s objavom ukrajinske vojne obavještajne službe da je Rusija nije obavijestila o letu.

Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andrej Jusov ponovio je u četvrtak, u komentaru za Radio Svoboda, da Kijev nije dobio ni pismeni ni usmeni zahtjev od Rusije da se suzdrži od napada u zračnom prostoru u kome je avion oboren.

Jusov je dodao da su još dva ruska vojna transportna aviona, An-26 i An-72, također bila u zračnom prostoru u to vrijeme.

- Nažalost, možemo pretpostaviti različite scenarije, uključujući provokaciju, kao i korištenje ukrajinskih zarobljenika kao živog štita za transport municije i oružja za sisteme S-300 (koji se koriste u ratu) - kazao je.

Sukobljeni narativi s obje strane svakodnevna su karakteristika rata koji se sada bliži kraju  druge godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu da je potrebna "veća jasnoća" o tome što se desilo, posebno kada je riječ o tome tko je bio u zrakoplov, te je optužio Rusiju da se "igra sa životima ukrajinskih zarobljenika".

On je pozvao na međunarodnu istragu.

Rusija ima isključivi pristup mjestu nesreće, gdje su televizijski snimci pokazali krhotine razbacane po snježnim poljima. TASS je naveo da su crne kutije iz zrakoplova pronađene i da će biti prebačene u Moskvu na ispitivanje u laboratoriji ministarstva obrane.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da se sastane u četvrtak u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, kao odgovor na ruski poziv za sastanak kako bi se “utvrdili razlozi za ukrajinski zločinački čin".

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 14:32