StoryEditor
maria zaharova

Tko je Putinova miljenica koja prijeti Švedskoj i Finskoj? Vučića je usporedila sa Sharon Stone

Piše desk  /  26.02.2022., 10:09h
Vučića je prije nekoliko godina usporedila sa Sharon Stone u Sirovim strastima, a na Facebooku je poznata po govoru mržnje, širenju dezinformacija i izrugivanju

Ruska glasnogovornica vanjskih poslova, Maria Zaharova, izdala je jezivo upozorenje svojim susjedima Švedskoj i Finskoj, rekavši da će se obje zemlje suočiti s 'vojnim posljedicama' ako uđu u NATO.

'Finska i Švedska ne bi trebale svoju sigurnost temeljiti na šteti sigurnosti drugih zemalja i njihovo pristupanje NATO-u može imati štetne posljedice i suočiti ih s nekim vojnim i političkim posljedicama - rekla je Zaharova tijekom brifinga.

Zaharova je prvi puta pobudila pažnju prije nekoliko godina objavom na Facebooku povodom posjeta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Washingtonu. 'Nepotopiva' Marija, kakvom ju smatraju u Ministarstvu unutarnjih poslova, tada nije dobila otkaz, piše 24sata.hr.

Sve se dogodilo nakon što su Kosovo i Srbija u Bijeloj kući, uz prisustvo Donalda Trumpa, potpisali međusobni sporazum. Zaharova je onda na Facebooku objavila fotografiju Donalda Trumpa i Aleksandra Vučića, na kojoj sjede jedan preko puta drugog u kabinetu predsjednika. Prizor je usporedila s čuvenom scenom iz filma 'Niske strasti' u kojoj Sharon Stone sjedi prekriženih nogu.

Vučiću su se kasnije ispričali ruski predsjednik Vladimir Putin te ministar unutarnjih poslova Sergej Lavrov, no ni tada 'tema Zaharove' nije zatvorena. Usprkos isprici od strane Moskve, čiji tekst nije poznat javnosti, Maria objavu nije maknula.

Nikome nije bilo jasno zašto se nediplomatska objava, koja je lako mogla dovesti do problema u rusko-srpskim odnosima, nije sankcionirala. Ispada da, usprkos isprici iza zatvorenih vrata, ruska diplomacija i dalje radi na destabilizaciji Vučićevog autoriteta.

Osobno se nikada nije ispričala Vučiću.

Ruska diplomacija, u svakom slučaju na internetu, najčešće se povezuje s njezinim licem i svjetonazorom: izrugivanje najvišim dužnosnicima (kojima se Zaharova nije ovlaštena obraćati), dezinformacije, snažna antizapadna i antiukrajinska retorika.

Istovremeno, na njezinoj Facebook stranici, poznatoj po govoru mržnje, teško da ćete pronaći kritike i uvredljive riječi na račun ruskog predsjednika.

Brzo nestaju čim se pojave; komentari pratitelja se moderiraju, iako se na prvi pogled čini da je na ovom profilu kaos.

Zaharova je rođena 1975. godine u Moskvi, a šest godina kasnije s obitelji je preselila u Peking. Diplomirala je novinarstvo 1998. godine.

Bez obzira na kontroverzne izjave, ova 46-godišnjakinja kroz karijeru je imala brojne važne titule. 

Zaharova je imenovana ravnateljicom Odjela za informiranje i tisak 2015. godine. Postala je prva žena u povijesti ruskog MIP-a koja je preuzela ovu poziciju. Od lipnja 2020. ima najviši diplomatski čin, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik. Članica je kolegija ruskog Ministarstva vanjskih poslova, autorica više znanstvenih radova i dobitnica brojnih nagrada.

U svibnju 2020. primila je Orden časti za veliki doprinos u provedbi vanjske politike Ruske Federacije i dugogodišnju savjesnu diplomatsku službu, a 2017. Zakharova je, zajedno s 30 drugih poznatih državnika i javnih osoba, u Kremlju odlikovana Ordenom prijateljstva. 

Na web stranici Change.org se 2020. pojavila peticija za ostavku Zaharove nakon intervjua o utjecaju pandemije koronavirusa na putovanja građana. Tvrdila je, između ostalog, da ljudi koji imaju kredite, a ne primaju visoke plaće, ne bi trebali putovati u inozemstvo. No, ni nakon nekoliko oštrijih izjava nije dala ostavku.

Štoviše, tu je i novo imenovanje. Od rujna 2020. Zaharova je voditeljica Odsjeka za međunarodnu i nacionalnu sigurnost Ruske diplomatske akademije (državnog sveučilišta za obuku diplomatskog osoblja, koje je među najstarijim u svijetu)

Ruski politolog Ivan Preobraženski objavu o Vučiću smatra 'primjerom ruske škole diplomatskog poniženja'. Kako je spomenuo u razgovoru za balkanski servis RSE, ovo nije prvi ponižavajući napad na čelnika Srbije.

- 2008. godine na ruskoj državnoj televiziji prikazan je propagandni film u kojem je voditelj Konstantin Sjomin pokojnog premijera Zorana Đinđića nazvao 'zapadnom marionetom' koja je dobila 'zasluženi metak'.

Od tada se ništa nije promijenilo, smatra Preobraženski.

- Srpski čelnici u Moskvi podijeljeni su na 'marionete' koje zaslužuju metak za kontakte sa Zapadom i 'braću' koja slijede zapovijed Kremlja. A Vučić je očito upozoren da bi mogao postati 'marioneta'.

Glavni gledatelj cijele ove predstave je, najvjerojatnije, Vladimir Putin i ništa ga nije spriječilo da razgovara sa srpskim kolegom 'u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja', dodao je Preobraženski.

- U srednjem vijeku takva se taktika koristila prilično često. Ako se susjednog feudalca nije moglo bičevati kao običnog kmeta, onda su ga pozvali u goste i na njega poslali dvorske lude. Pa, vladar je zadovoljan, kao što je i njegov ranjeni ego. To, naravno, nema veze s diplomacijom i na taj način ne možemo steći nove prijatelje, pogotovo ravnopravne partnere u vanjskoj politici - zaključio je ovaj politolog, piše 24sata.hr.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 12:00