StoryEditor
slovenska predsjednica

Tko je Nataša Pirc Musar? Branila je Melaniju Trump, a sada je prva slovenska predsjednica

Piše desk  /  14.11.2022., 07:54h

U drugom krugu predsjendičkih izbora u Sloveniji jasno je da će sljedećih pet godina aktualnog predsjednika Boruta Paroha naslijediti Nataša Pirc Musar. Slovenija je tako dobila prvu predsjednicu države, koja će funkciju preuzeti 22. prosinca, pišu slovenski mediji.

Glasaška komisija je prebrojala većinu glasova, a Nataši Pirc Musar glasači su namijenili 53,86 posto glasova, a njezinom protukandidatu, Anžetu Logaru pak 46,14 posto nakaon što je prebrojano 99,9 posto glasova.

Predsjednik Pahor je u telefonskom razgovoru čestitao novoizabranoj predsjednici i zaželio joj uspješan rad te ju pozvao da u utorak dođe na razgovor u predsjedničku palaču. Pirc Musar također je čestitao slovenski premijer Robert Golob, javlja slovenski RTV.

Pirc Musar (54) je bivša novinarka i odvjetnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump. Rekla je da su birači na demokratskim izborima demokratskom većinom rekli kakvu Sloveniju žele. Najavila je da će se boriti za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Zahvalila je biračima koji su danas izašli na izbore, a posebno onima koji su glasali za nju. Također je čestitala svom protukandidatu Logaru i poželjela mu puno sreće na daljnjem putu, prenosi Direktno.

"Dat ću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Dat ću sve od sebe da se ujedinimo u politici oko strateških pitanja", najavila je.

"S današnjim danom završilo je dugačko putovanje. Izbori su praznik demokracije i glasači su se danas odlučili. Nataša Pirc Musar će postati prva predsjednica republike i iskreno joj čestitam. Vjerujem da će se držati dane riječi i da će biti predsjednica svih nas. Neosporno je da se tvrdo borila u kampanji. Njezina kampanja nije bila lagana i već u kampanji su je odpisali. Ustrajala je kao i ja. Nije se dala, danas je pobjedila. Čestitke Nataša", kazao je Logar u nedjelju.

Logar je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije tri tjedna dobio najviše glasova. Za njega je glasalo 33,95 posto birača, dok je za Pirc Musar glasalo njih 26,88 posto. Oboje kandidata podržava ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i provedbu odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog upletanja slovenskog suca u proces.  Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika republike natjecalo se još pet kandidata – Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, a potom u dva mandata Borut Pahor.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:02