StoryEditor
sarajevo

Tko je naručio atentat na Živkovića: Jasmin Hasić saslušan u SIPA-i, pa vraćen u KPZ Zenica

Piše desk  /  30.11.2023., 11:28h

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su, prema nalogu Županijskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Tužiteljstva ŽS, na području Županije Sarajevo proveli operativnu akciju "Kapital“.

Navedena operativna aktivnost odnosi se na rasvjetljavanje kaznenih djela ubojstvo i pokušaj ubojstva od 15. veljače, odnosno 16. ožujka prošle godine na štetu Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH, prenosi Avaz.

Tom prilikom je Živković ranjen s više hitaca, nakon čega je u bolnici bio pod 24-satnom policijskom zaštitom.

Pripadnici SIPA-e jučer su obavili pretrese na 12 lokacija na području Županije Sarajevo, a reporter „Avaza“ zabilježio je policijske pretrese i na Šipu, koji su trajali satima.

Iz SIPA-e je jučer rečeno da je u ovoj agenciji saslušano nekoliko osoba u svojstvu svjedoka, kao i, kako je navedeno, osumnjičeni Jasmin Hasić, koji je od ranije poznat policijskim organima gonjenja.

On se nalazi u KPZ-u Zenica na izdržavanju kazne i jučer je iz ove ustanove doveden na ispitivanje u prostorije SIPA-e.

No, nakon ispitivanja vraćen je odmah u KPZ Zenica. Sada je na Tužilaštvu da se utvrde dalji koraci.

Inače, istraga o pokušaju ubojstva Živkovića traje godinu. On je isticao da je meta zbog toga što je prijavio velike privredne kriminale koje je otkrio upravo kao član Komisije za vrijednosne papire. Povodom toga je Živković svjedočio i u Kongresu SAD, ukazavši na korupciju u radu Komisije u pojedinim predmetima.

Bio svjedok

Međutim, pitanje je tko je naručio da se on likvidira, s obzirom na to da je bio svjedok u nekim predmetima pred sudskim organima. Zbog prijetnji i pokušaja ubojstva Živković se prije nekoliko mjeseci preselio u Hrvatsku.

Pitanje je i ko će od privedenih u SIPA-u pristati na suradnju s Tužiteljstvom i dobiti status zaštićenog svjedoka. Hasić nije mogao sam isplanirati ovo djelo. Od njegovog iskaza ovisit će mnogo toga.

Brojne pljačke i pucnjave

Hasić je prije osam godina, prilikom pokušaja pljačke prodavnice “Amko komerc” na Širokači u Sarajevu, pucao na Aliju Jašarevića, bivšeg pripadnika Specijalne jedinice Sarajevske policije i u tom trenutku direktora zaštitarske agencije “Nova Gama”.

Tom prilikom Hasić je Jašarevića pogodio u glavu, ali, srećom, ozljeda nije bila teže prirode. U razmjeni vatre Hasić je pogođen u stomak i uspio je pobjeći kući u obližnje naselje Vranjače. Uhićen je i zbog pljačke banke.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:54