StoryEditor

Tko je Dunja Mijatović koja je imputirala Katoličkoj crkvi glorifikaciju NDH?

Piše D  /  17.05.2020., 07:05h

U prosvjednom pismu osobito se ističe kako je izražavanje vlastite vjeroispovjedi i njeno slobodno prakticiranje neotuđivi dio općih ljudskih prava zajamčenih Općom deklaracijom o ljudskim pravima iz 1948., nizom drugih deklarativnih i pravnih akata, kao i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe. Nadalje, istaknuto je kako je održavanje mise zadušnice vjerski čin, koji isključuje bilo kakav vid političkog ili pravnog značenja.

U pismu se nadalje navodi kako se povjerenica svojom neprihvatljivom izjavom, suprotno mandatu koji joj je povjeren, pristrano i neodgovorno uključila u politički diskurs onih koji održavanje mise koriste za dodatno razbuktavanje podjela u bosanskoherecgovačkom društvu.

Kada je riječ o osudi totalitarnih režima i kulturi sjećanja, ovim prosvjedom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je podsjetilo na Rezoluciju Vijeća Europe 1481/2006 te Rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. godine, te istaknulo da je povjerenica svojom izjavom upravo obezvrijedila nastojanja usmjerena na sjećanje na žrtve totalitarnih režima te aktivno nastupila suprotno ciljevima i svrsi navedenih rezolucija.

Dunja Mijatović Hrvatsku je neutemeljeno prije dvije godine optuživala za nasilje nad ilegalnim migrantima i to pozivajući se na “upozorenja domaćih i stranih nevladinih organizacija”, podsjeća Narod.hr.

Inače, Dunja Mijatović je kći Tatjane Ljujić-Mijatović koja je bila srpska predstavnica u Predsjedništvu BiH od 1992. do 1996. godine koju je na to mjesto ustoličio Alija Izetbegović. Bila je veleposlanica BiH pri UN-u 1993. godine te je obnašala dužnosti zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva i zamjenika predsjednika Savjeta za obrazovanje pri Federalnom ministarstvu obrazovanja u Sarajevu.

Zanimljivo, Tatjana Ljujić-Mijatović je članica Srpskog građanskog vijeća u BiH za kojeg je šef Tima za koordinaciju istraživanja ratnih zločina i nestalih civila Republike Srpske Staša Košarac izjavio kako ne može govoriti u ime srpskog naroda jer u svojih 16 godina postojanja nikada nije osudilo zločine bošnjačke strane nad srpskim civilima. Uz to je napomenuo kako su ljudi oko tog vijeća cijeli rat u BiH proveli u službi Alije Izetbegovića, stoga se može reći da je njen status među Srbima, sličan statusu Željka Komšića među Hrvatima.

Djed Dunje Mijatović bio je visoko rangirani zapovjednik u partizanskom pokretu tijekom Drugog svjetskog rata.

S 34 godine osnovala regulatornu agenciju za komunikacije u BiH.

Dunja Mijatović završila je diplomski studij u Sarajevu 1987. godine nakon čega je magistrirala Europske studije na Sveučilištu u Sarajevu, Sussexu, Bologni i Londonskoj školi ekonomije.

Već 1998. godine jedna je od osnivačica regulatorne agencije za komunikacije u BiH, a 2015. godine dobitnica je Medalje Charlemagne kojom se “prepoznaje doprinos osobe u medijima u procesu europskog ujedinjenja i razvoja europskog identiteta”, prenosi HMS.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:53