StoryEditor

Tko je Austrijanac koji će zamijeniti Bjelicu u povijesnoj utakmici Dinama?

Piše D  /  06.03.2019., 07:03h

 

Nakon što je Dinamo suvereno osvojio prvo mjesto u skupini Europske lige i izborio toliko priželjkivano tzv. ‘europsko proljeće‘, Nenad Bjelica sa svojim je igračima napravio još jedan korak - i izbacio plzensku Viktoriu te ušao među 16 najboljih momčadi ovog natjecanja.

No, uzvrat u Maksimiru bio je ‘koban‘ po trenera Bjelicu, koji je nakon jedne nervoznije reakcije zaradio isključenje, a potom i kaznu Uefe od jedne utakmice suspenzije.

I dok se na toj utakmici protiv Viktorije još mogao provući nekakav ‘voki-toki‘, sada će na Bjelicu Uefin delegat gledati puno opreznije. Jer Bjelica 90 minuta prije utakmice ne smije ni blizu momčadi, ne smije ulaziti ni u službene prsotorije. Zadnji trening vodit će ove srijede, a može biti i na press konferneciji. Može sjediti negdje na tribinama, ali ne smije ni s kimkomunicirati. Ukoliko želi, nakon utakmice smije doći na press konferenciju, ili mora poslati svog zamjenika.

Naravno, svi u Bjelici vide jednog od junaka ovog Dinamovog uspjeha i svjesni su koliko će njegovo izbivanje biti hendikep za ‘modre‘. Međutim, Bjelica uvjerava kako njegov pomoćnik, Austrijanac Rene Poms, s kojim surađuje već godinama, ima itekako dovoljno znanja da se primi ovog odgovornog posla.

‘I u Poljskoj sam bio u nekoliko utakmica kažnjen, a Poms je odradio taj posao bez ijednog poraza. Koliko se sjećam, u svim je utakmicama i pobijedio. Doduše, protiv Atletico Madrida odigrao je bez pobjednika, ali u Madridu bilo je teško očekivati nešto drugo.

Potvrdio je Bjelica da ne misli nikako komunicirati s Pomsom.

‘Sve je jasno. Ne smijem imati nikakvu komunikaciju. S momčadi mogu biti do sat i pol prije utakmice. I vjerujte mi, neće biti problema. Tu je i Nino Bule, koji mu može pomoći kada se radi o jeziku. Neće biti problema, dvojica su‘.

A tko je Rene Poms? On je 43-godišnjak, vlasnik je Uefine A licencije i čovjek od velikog povjerenja trenera Bjelice. Igrao je nogomet u trećoj i četvrtoj austrijskoj ligi, bio veznjak dobre tehnike. Specijalizirao se za obrambene zadatke, idol mu je Arrigo Sacchi. Poms i Bjelica suradnju su započeli u Wolfsbergeru (sezona 2012./13.), nastavili ju u Austriji Beč, Speziji, Lechu i Dinamu.

‘Imao sam već takvih situacija u karijeri. Ne treba od toga raditi preveliku dramu. Utakmica se ionako priprema cijeli tjedan, igrači će znati što moraju raditi. U tom smislu, Nino neće nedostajati. On je taj koji će sve pripremiti i igračima reći što ih čeka.. Godinama radimo zajedno, i imamo sličnu nogometnu filozofiju. Ma, nije to ništa posebno. I kad je Bjelica na klupi, uvijek razgovaramo pa se oko 99 posto stvari slažemo‘, rekao je Poms za Sportske novosti.

Iako je već spomenuta utakmica protiv madridskog Atletica, ovo će za Pomsa ipak biti izazov više.

‘Bila je jedna utakmica u Ligi prvaka na Vicente Calderonu protiv Atletica. To je bila jako lijepa utakmica. Sada smo među 16 najboljih momčadi Europske lige i želimo pobijediti u ovoj utakmici tako da mogu reći da je ovo najveća utakmica u mojoj karijeri‘.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:45