Article_Top_970x250

Tko će koordinirati povratak ISIL-ovaca i njihovih obitelji sa stranih ratišta?

uoči dolaska

Tko će koordinirati povratak ISIL-ovaca i njihovih obitelji sa stranih ratišta?

pro 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je predsjedavajućem Vijeća ministara o tome da li je formirano Koordinacijsko tijelo za povratak bh. državljana sa stranih ratišta.

Magazinović pita da i ako nije, koji je razlog za to, a ako jest, kad je formirano, tko ga čini i koje su aktivnosti od formiranja do danas realizirane, posebno u smislu rehabilitacije i reintegracije povratnika u društvo.

On podsjeća kako je Vijeće ministara BiH 2018. godine najavilo formiranje ovog tijela, ali da konačne potvrde o osnivanju još nema.

"Posljednje informacije iz medija koje datiraju iz listopada 2019. godine govore da Vijeće ministara još uvijek radi na uspostavi posebnog koordinacijskog tijela koje bi se bavilo povratkom osoba trenutno smještenim u kampovima i zatvorima u Siriji i Iraku. Od ranije je poznato da je Vijeće Europe upozorilo BiH da mora primiti natrag sve svoje državljane koji su boravili u Siriji tijekom ratnih dešavanja", napisao je Magazinović.

On se pita i koliko je Bosna i Hercegovina u institucionalnom smislu spremna da prihvati povratnike te koje su aktivnosti poduzete po pitanju njihova povratka.

Podsjećamo, do kraja tjedna biti će deportirana djeca i žene koji su boravili na teritoriju pod kontrolom ISIL-a u Siriji i Iraku, ukupno 24 osobe i to 16 djece i osam žena, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba